Dystra utsikter fortsätteratt tynga börsbolagen

Bättre resultat än väntat, men kärvare utsikter för framför allt cykliska branscher och fallande aktiekurser. Så kan rapportfloden sammanfattas så här långt.

De som hade förväntat sig att boksluten skulle vara katalysatorn som visade på en positivare bild än det mörker som ett förestående krigshot och makroekonomer målat upp har hittills blivit besvikna.

I genomsnitt har rapporterna, bokslut i de flesta fall, varit något bättre än vad analytikerna enligt SMEs sammanställning väntat sig. Men det är precis som det brukar vara.

Överlag har tillväxtbolagen gjort bättre ifrån sig än de cykliska. Börsjättarna Hennes & Mauritz och Astra Zeneca är de stora utropstecken hittills.

Klädkedjan överträffade analytikernas genomsnittsförväntningar med imponerande 20 procent. Detta trots att marknaden redan kände till omsättningen. Positiva framtidsutsikter hjälpte till att höja kursen som stigit med 12 procent jämfört med slutkursen dagen innan rapporten släptes.

Om Hennes & Mauritz är rapportperiodens stora stjärna så är konkurrenten Lindex dess raka motsats. Verksamheten i Tyskland förbättrades men kostar fortfarande mycket mer än det smakar.

Även resultatet i den nordiska rörelsen försämrades och totalt var resultatet före skatt 19 procent sämre än väntat. När aktiemarknaden fick kännedom om detta var den inte skonsam. Sedan rapporten kom 15 januari har aktien dalat 18 procent.

Astra Zeneca blev kursvinnare sedan läkemedelsbolaget redovisat lägre kostnader, bland annat beroende på försening av kolesterolsänkaren Crestor.

Även telekombolagen har hittills gjort bra ifrån sig. Nokia infriade resultatförväntningarna men talade dystert om framtiden. Uppköpsobjektet Allgon och budgivaren LGP tycks ha fått ordning på sina verksamheter och anpassat rörelsen till telekomindustrins tuffa villkor. Båda presenterade bra rapporter.

Affärssystemföretaget IBS, som tror sig kunna göra vinst för 2003, avvek också positivt.

Skogsbolagen SCA och Stora framkallade inga glädjesprång. Beskast rapport levererade Stora Enso. Resultat var under förväntan och VD Jukka Härmälä talade om både prispress och överutbud för papper som är beroende av annonskonjunkturen, bolagets största område.

Trots att vd Sune Carlssons avhopp från SKF var väntat gav det tillsammans med besket om oförändrade produktionsvolymer aktien en skjuts nedåt. Allt cykliskt går dock inte i mörka färger. Bilsäkerhetsföretaget Autoliv presenterade en överraskande stark rapport.

Exakt som i de senaste kvartalens rapporter är det avsaknaden av omsättningstillväxt som bekymrar mest. Och några positiva överraskningar har inte de hittills rapporterande bolagen kommit med. Sämst är Carnegie där omsättning var 10 procent sämre än väntat. Höjd utdelning räddade dock kursen från djupare fall.

En trend är att rapporterna överlag har överraskat stort både uppåt och nedåt. Trots att Ericssons vikt numera bara är runt 6 procent av börsens totala, är det ändå börsens viktigaste bolag och styr mycket av stämningen för kurssättning och handelsvolymer.

Är det någon rapport som kommer att avgöra börsens öde är det därför telekombolagets på måndag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.