Dystert på Stockholmsbörsen – Autoliv bland vinnarna

Stockholmsbörsen avslutade onsdagen med en nedgång, vilket följer på gårdagens stora uppgång.
Dystert på Stockholmsbörsen – Autoliv bland vinnarna - 923d2b7d9b627bf4_800x800ar
Autolivs aktie steg 7,7% på onsdagen. Foto: Autoliv

Utvecklingen varje i linje med den på ledande europeiska börser. I blickfånget för dagen stod att Nordea, Sandvik och Autoliv släppt sina rapporter för det första kvartalet.

Vid stängningen var OMXS30-indexet ned 0,76 procent till 2 372,59. Aktier för cirka 22,6 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Bäst utveckling bland börsens större industrisektorer hade energi med en uppgång på 1,8%. I andra vågskålen låg finans i botten med minus 1,4%. Bland de ledande aktierna, som ingår i OMXS30-index, steg Evolution 2,9% medan Nordea var upp 1,7%. Sämst utveckling hade Sinch med minus 3,0% medan Nibe var ned 2,7%.

Nordea var först ut bland storbankerna att presentera sin rapport för det första kvartalet. Banken uppvisade intäkter som var i linje med förväntat. Rörelseresultatet var bättre än väntat och kom in på 1 607 miljoner euro (1 763), mot väntade 1 502 miljoner euro. Nordea stod även fast vid sina utsikter för helåret. Aktien steg 1,7%. Bland de övriga storbankerna föll SEB och Handelsbanken med 0,8% och Swedbank backade 0,7%.

Miss från Sandvik

Verkstadsbolaget Sandvik redovisar en omsättning och justerad ebita-vinst som var lägre än väntat under första kvartalet. Det justerade rörelseresultatet uppgick till 5 262 miljoner kronor (4 824), med en justerad rörelsemarginal på 18%. Orderingången landade på 32 763 miljoner kronor, vilket är 3,6% lägre än analytikerkonsensus. Aktien steg 0,3%.

Fordonssäkerhetsbolaget Autoliv redovisar en omsättning som var högre än väntat under första kvartalet. Det justerade rörelseresultatet uppgick till 255 miljoner dollar, väntat var 199, med en justerad rörelsemarginal på 9,9%. Den organiska försäljningstillväxten var 2,2%. Aktien steg 7,7%.

EU-kommissionen har meddelat att de beviljat marknadsföringstillstånd för forskningsbolaget Bioarctics partner Eisais ansökan för Leqembi (lecanemab) i EU. Detta gör läkemedlet till den första behandlingen som riktar sig mot en underliggande orsak till Alzheimers sjukdom. Aktien föll 4,5%.

Rekordorder för Epiroc

Gruv- och bergbrytningsteknikbolaget Epiroc har fått sin största order någonsin. Det gäller en order värd 2,2 miljarder kronor från australiensiska Fortescue om att leverera en stor flotta av helt autonom och elektrisk ovanjordsgruvutrustning. Aktien ökade 1,7%.

Skogsindustribolaget SCA höjer priserna på brun och vit kraftliner i Europa med 60 euro per ton från och med 1 maj. Efterfrågan på kraftliner beskrivs vara fortsatt god med en välbalanserad försörjningskedja. Aktien steg 0,1%.

Nordnet lanserar förhandel för amerikanska aktier och handlare kan från och med nu göra affärer med amerikanska aktier från och med 13.00 svensk tid. Aktien föll 0,5%.

EQT förväntar sig att avyttringsaktiviteten kommer att står för en väsentlig nedgång mot bakgrund av den senaste tidens försämrade marknadsförhållanden och ökad osäkerhet på de globala marknaderna. Aktien föll 4,7%.

Byggmax föll 4 procent

Installationsbolaget Bravida förvärvar bolaget Contub som omsätter 346 miljoner kronor och har 38 anställda. Aktien steg 0,4%.

Bygghandlarkedjan Byggmax redovisar ökad omsättning under det säsongsmässigt svagare första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseresultatet blev -123 miljoner kronor mot fjolårets -162. Jämförbar försäljning steg 7,6%. Affärsvärlden ger ett neutralt råd för Byggmax. Aktien föll 3,9%.

Forskningsbolaget Oncopeptides meddelar att nya real-world-data ytterligare stärker evidensen för melfalan flufenamid, marknadsfört i Europa som Pepaxti, vid behandling av refraktärt, relapserande multipelt myelom, RRMM. Aktien steg 0,7%.

På analysfronten framgår att Carnegie höjer Addlife till köp från behåll och sänker riktkursen till 174 kronor från 180. Aktien steg 0,9%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG