Dyrare skicka paket i terrorns spår

Det blir allt dyrare att transportera varor via båt och flyg sedan terrorattackerna i USA. Speditionsbolaget Danzas, före detta ASG, höjer priserna på sina flygtransporter med mellan 10 och 20 procent. Även deras frakter med båt blir dyrare. Orsaken är kraftigt höjda försäkringspremier.

”Flygbolagen har drabbats av i första hand högre försäkringspremier. De tar ut kostnaden av oss, och vi i vår tur av slutkunden”, säger Roger Olsson, VD på Danzas och ansvarig för flyg och båttransporter till och från Norden.

Sedan terrorattackerna i USA har försäkringsbolagen varit snabba att höja sina premier för både flyg- och båttransporter. Speditören Danzas är en av de största aktörerna på den svenska marknaden, och transporterar över hela världen. Bolaget har inga egna flygplan eller fartyg, utan anlitar flygbolag och rederier när de ska transportera varor.

”Som ett svar på höjda försäkringspremier har flygbolagen varit snabbas med att höja sina priser. Flygbolagen har också infört nya säkerhetsrutiner, bland annat röntgar de lasten och detta innebär högre kostnader för dem förutom försäkringsavgifterna, och dessa för de över på oss genom en ny säkerhetsavgift”, säger Roger Olsson.

Följden blir att Danzas höjt sina ordinarie priser med mellan 10 och 20 procent över lag sedan terrorattacken. Det är främst transporter till och från USA som drabbats, men också till och från länder i Europa i och med att de höjda försäkringspremierna slår rakt över.

”Vi har redan dåliga marginaler på våra transporter så vi kan inte sänka dem genom att ta en del av kostnadsökningarna. Vi måste helt enkelt låta slutkunden betala”, säger Roger Olsson.

Han pekar på att administrationskostnaderna för Danzas har gått upp markant i och med att flygbolagen ökat sina krav, bland annat vill de ha signerade dokument från varje kund samt ett register på godkända avsändare.

Försäkringspremierna har också slagit hårt mot båttrafiken. Följden har blivit att rederierna höjt sina avgifter till speditionsföretagen, som i sin tur debiterar slutkunden. Exakt hur mycket priserna ökat kan Roger Olsson i dagsläget inte säga, men pekar på att ökningen är mindre än 10 procent.

Hur ser framtiden ut? ”De ökade försäkringspremierna kommer att hålla i sig en bra bit framöver. Försäkringsbolagen har blivit mer medvetna om riskerna som finns och de ekonomiska konsekvenserna”, säger Roger Olsson.

Även flygfraktbolaget DHL höjer priserna. Förutom höjda försäkringskostnader är orsaken är i första hand att det svenska bolaget tar betalt av sina svenska kunder i kronor men har kostnader i både dollar och Euro.

”Vi kan inte höja fullt ut, priserna hade blivit för dyra för kunderna. Vi får därmed själva ta en del av kostnaderna”, säger Tomas Olsson, VD för DHL i Sverige.

Även rederibranschen drabbas hårt av ökade försäkringspremier. Bilrederiet Wallenius har fått se sina kostnader höjda med mellan 300 och 400 procent på kort tid.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.