Dyrare depåer
När lågprisalternativen för handel med egna aktier lanserades på internet var det nog många som trodde att prispressen skulle sprida sig till de traditionella depåtjänsterna, men så har inte blivit fallet. Medan priserna på internettjänsterna fortsätter att sjunka, så har många banker och fondkommissionärer höjt minimigränserna och avgifterna för sina traditionella depåtjänster.
Sedan den förra genomgången ( »Allt fler på nätet«) i fjol har Aragon, Nordiska och Penser fördubblat kravet på minimibelopp i depån till minst en halv miljon kronor.
Prutmån
Nordiska har dessutom infört en depåavgift på 1.250 kronor i kvartalet, som utgår om courtaget under samma period understiger 2.500 kronor. På samma sätt har H&Q och Skandiabanken infört depåavgifter i storleksordningen 5.000 kronor per år, som minskas med betalt courtage. Aros Securities nya depåavgift är 4.000 kronor.
Syftet med att höja avgifterna på de traditionella depåerna är dels att styra över mindre förmögna kunder till internettjänsterna. Dels att locka kvarvarande kunder att göra fler affärer, eftersom de första tusenlapparna i courtage är »gratis«. På så sätt får mäklarna en mindre kundstock, men ur mäklarens perspektiv med högre kvalitet, som de kan bearbeta hårdare.
Det är emellertid föga troligt att kunderna som har aktier värda några miljoner i en traditionell depå behöver betala depåavgiften om de säger ifrån, även om de inte gör tillräckligt med affärer. Säkert är att de inte behöver betala courtage enligt tariff. Courtagesatserna är förhandlingsbara.
Nordiska, H&Q och Skandiabanken har redan internettjänster. Penser håller på att testa sin hemsida och räknar med att komma igång under hösten. Pensers internettjänst kommer inte att bli ett lågprisalternativ utan i första hand ett kompletterande hjälpmedel för befintliga kunder. Även Aros Securities och Östgöta Enskilda Bank säger sig vara redo att lansera en internettjänst i höst.
H&Q Online (internet) har tagit bort den fasta avgiften på 100 kronor i månaden och ersatt den med en depåavgift på 1.250 kronor per år. Courtaget avräknas mot depåavgiften. Samtidigt har H&Q slopat det alternativ för småsparare som Affärsvärlden brukar framhålla som mycket konkurrenskraftigt. Tidigare kunde kunder som inte hade tillräckligt med pengar på depån för att förtjäna en personlig mäklare istället vända sig till en speciell avdelning på H&Q Placeringsrådgivning för service och rådgivning. Dessa kunder måste nu välja mellan en traditionell depå (som alltså blivit dyrare) och H&Q Online, som dock är gratis fram till årsskiftet.
Nordbanken, som är den enda storbanken som inte erbjuder aktiehandel via internet, räknar med att starta en internettjänst med liknande koncept som sin telefonbank Värdepapper Direkt i januari nästa år. Fusionen mellan Matteus och JP Bank kommer att leda till nya tjänster och en ny avgiftsbild. Förmodligen en lågprisvariant.
För befintliga internettjänster har konkurrensen lett till en del prissänkningar under det gångna året. Nordnet (med avsändare Öhman) har sänkt det procentuella courtaget från 0,15 till 0,12 procent. Placeringstjänsten (SHB) har sänkt minimicourtaget från 150 till 100 kronor per affär.
Ny aktör
Dessutom har ännu en spelare, Etrade som hör till giganterna i USA, givit sig in i leken med ett lågprisalternativ. Precis som Avanza har de fastpris. Med 14 befintliga internettjänster och fyra på gång, samtidigt som det är troligt att fler av de stora amerikanska internetmäklarna är på väg in i Sverige, är konkurrensen knivskarp. Det talar för ytterligare prissänkningar och breddning av tjänsteutbudet. Liksom uppköp och sammanslagningar av befintliga internetmäklare.
I tabellen (se den tryckta tidningen, nummer 38/1999 sidan 31) finns alla alternativ listade. Affärsvärlden har även räknat på totalkostnaden (depåavgifter och courtage) ett år för två olika bemedlade exempelkunder, som gör fem affärer vardera.
Skillnaderna mellan billigaste och dyraste alternativ är slående, men det gäller att analysera vilken typ av kund man är innan man väljer mäklare. Fattar man sina investeringsbeslut själv och gör många små affärer, på en börspost eller så åt gången, ska man välja en internetmäklare med lågt minimicourtage, såsom Skandiabanken. Är man självgående, men gör lite större affärer, låt säga i 200.000 kronors nivån, ska man välja någon av mäklarna med fastpriscourtage som Avanza eller Etrade.
Jämförelsen är en ren prisjämförelse som inte tar hänsyn till prestanda på tjänsterna. När det gäller information och funktioner är Etrade och Teletrade de mest utbyggda internetmäklarna i dagsläget.
Vill man ha en personlig mäklare beror priset helt och hållet på hur duktig man är på att pruta. Småsparare, som inte når upp till fondkommissionärernas minimigränser och inte gör så många affärer per år, är utlämnade till storbankerna vilka överlag är dyra historier. SEB är dock billigast av de fyra.
Använd även Sparindikatorn (senast i den tryckta tidningen i nummer 38/1999 på sidorna 32–44) för at se vad avgifter och skatter innebär för slutresultatet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.