Dyra cykliska vinster
Sälj. Nätmäklaren Avanza har efter ett starkt halvår på börsen stigit med drygt 30 procent. Förra veckans rapport lyfte aktien ytterligare. Investerare tog fasta på det högsta kundintaget någonsin och att bolaget ska nå 1 miljon kunder 2020, motsvarande en årlig genomsnittlig kundtillväxt om 15 procent per år. Dessutom höjdes marknadsandelsmålet från 7 till 9 procent av det totala nettoinflödet till den svenska sparmarknaden, att jämföra med andelen 9,9 procent under senaste tolvmånadersperioden.
I skymundan hamnade stillastående intäkter och en fallande vinst per aktie under fjärde kvartalet liksom för helåret 2016, vilket var helt i linje med det Affärsvärlden varnade för i förra analysen av Avanza i nr 44/2015. Med en kostnadsökning på 8 procent i årstakt uppfyllde Avanza inte heller det långsiktiga målet om att kostnadsökningstakten inte ska överstiga intäktsökningen. På grund av ökad digitalisering och nya bankregleringar kommer kostnaderna enligt bolaget öka med mellan 15 och 20 procent under 2017, för att därefter återgå till en årlig ökningstakt på mellan 8 och 10 procent.
Om den föreslagna bankskatten blir verklighet ökar Avanzas kostnader med mellan 35 och 40 miljoner i årstakt från och med 2018, enligt bolaget. Dessutom har fondutredningen föreslagit att fondbolagen ska ges möjlighet att själva kunna erbjuda sina sparare investeringssparkonto från och med 2018. Det kan sätta press på Avanzas fondprovisioner, som i dagsläget utgör cirka 20 procent av rörelseintäkterna. En potentiell ränteuppgång kan dock lyfta resultatet väsentligt. En procentenhets ränteförändring skulle med dagens lånevolymer innebära en helårseffekt på räntenettot om 170–220 miljoner.
Det är mycket som lockar i Avanza och den långsiktiga tillväxtpotentialen finns definitivt där. Vad som inte lockar är historiskt höga värderingsmultiplar på cykliska vinster som sannolikt är nära zenit för den här gången. Eftersom courtageintäkter står för hälften av intäkterna riskerar ett surt börsår att sänka intäkterna väsentligt. I ett sådant läge lär börsen inte heller vara beredd att betala dagens p/e-tal kring 30, som är historiskt högt för aktien. Fallhöjden blir då stor. Affärsvärlden rekommenderar att sälja aktien och plocka upp den igen på nivåer kring 320 kr.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.