Dustin rapportrasar – VD: ”Enklare cykla i nedförsbacke”

IT-återförsäljaren Dustin missade förväntningarna för justerat Ebita med över 30 miljoner. Bolagets VD Johan Karlsson ser trots det positivt på framtiden: "Det är som bekant enklare att cykla i nedförsbacke", säger han till Afv.
Dustin rapportrasar – VD: ”Enklare cykla i nedförsbacke” - Fotograf Jonas Ljungdahl
Dustins VD Johan Karlsson. Foto: Dustin

Dustins Q3-Rapport visar en omsättning som överträffar förväntningarna och landar på runt 5,5 miljarder kronor, jämfört med analytikerkonsensus från Factset på 5,1 miljarder kronor. Däremot understiger det justerade Ebita-resultatet på 130 miljoner det förväntade värdet på 161 miljoner avsevärt. Den justerade Ebita-marginalen minskade till 2,4%.

Det svaga resultatet förklaras i rapporten av en fortsatt avvaktande kundbas som präglas av konjunktursvängningarna. Inflation, valutakurser och löneökningar pekas också ut som problematiska faktorer.

Efter rapportsläppet sjönk aktiekursen med över 10% för att sedan återhämta sig något under dagen. I skrivande stund handlas den till 10,88 kr.

“IT-marknaden har varit svag och efterfrågan har varit låg, särskilt för små och medelstora företag “, kommenterar bolagets VD Johan Karlsson för Affärsvärlden.

Den minskade Ebita-marginalen förklaras av försvagade bruttomarginaler och negativa skaleffekter.

“Särskilt i affären med små och medelstora företag som är skalbara är det väldigt effektivt marginalmässigt att sälja en större volym. Tyvärr funkar det ungefär likadant när man minskar försäljningen”, säger VD:n.

OPTIMISM INFÖR FRAMTIDEN

Trots det svaga resultatet ser företaget positivt på framtiden och förväntar sig en positiv tillväxt på datormarknaden under resten av 2024.

“Lanseringen av AI-kompatibla datorer och Windows 11 kräver uppgraderingar och skapar efterfrågan”, menar Karlsson och tillägger:

“Många datorer ute hos kunder är gamla och måste till slut bytas ut. Makrosituationen har dämpat efterfrågan men när räntorna nu börjar sänkas blir särskilt de små och mellanstora företagen mer positivt inställda till framtiden. Det är som bekant enklare att cykla i nedförsbacke.”

MINSKADE SKULDER OCH HÅLLBARHETSINITIATIV

Kvartalsrapporten innehåller också ljuspunkter. Bolaget har på ett år lyckats minska sin skuldsättningsgrad med nära 1,9 mdr kr och reducerat sitt varulager till önskade nivåer avseende balansen mellan kapitalbindning och leveranskapacitet.

“Perioden efter pandemin präglades av leveransproblem vilket gjorde att många företag ökade sitt säkerhetslager. Nu när handeln fungerar har varulagret sjunkit till normala nivåer igen”.

Kvartalsrapporten innehåller även nyheten att Dustin ska ansluta sig till Science based target initiative (SBTI) som en del i bolagets hållbarhetsarbete. SBTI är ett samarbete med bland annat FN-organet UNGC som hjälper företag sätta vetenskapligt förankrade klimatmål.

“Det kommer låta oss jobba vidare med hållbarhet i ett format som är accepterat och standardiserat, det känns spännande”, avslutar Karlsson.

Läs även:

Dustin: Motigt men ljusningar finns

Bra uppslutning i Dustins miljardemission – teckningsgrad på 121%

Dustin, Mkr Q3-2023/2024 Konsensus Förändring mot konsensus Q3-2022/2023 Förändring
Nettoomsättning 5 455 5 149 5,9% 5 582 -2,3%
Organisk försäljningstillväxt, procent -3,5 -9,4
Justerat ebita 130 161 -19,3% 169 -23,1%
Justerad ebita-marginal 2,4% 3,1% 3,0%
Rörelseresultat 86 97 -11,3%
Rörelsemarginal 1,6% 1,7%
Nettoresultat 27 23 17,4%
Resultat per aktie, kronor 0,06 0,11 -45,5%
Kassaflöde från löpande verksamhet 454 431 5,3%

Konsensusdata från Factset

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.