Dumpar portföljsänket

PORTFÖLJUPPDATERING Småbolagsportföljen har återtagit försprånget gentemot index, men gamblingbolaget fortsätter att hämma portföljens utveckling. Nu gör vi oss av med bromsklossen.

Det var en diversifierad och defensiv Småbolagsportfölj som tog semester vid midsommar. Försprånget från index var utraderat och vi bestämde oss för att inta försvarsställning och vikta upp i tre redan befintliga innehav: Recipharm, Instalco och Profilgruppen. Än så länge har affärerna varit lite av ett nollsummespel, men innehaven har i alla fall stått emot nedgången på börsen. Medan Stockholmsbörsens OMXSGI har tappat drygt en procent är portföljen upp 2,2 procent under sommaren.

Inräknat sommarens utveckling är portföljen upp 19,5 procent i år. Det är ett litet försprång relativt jämförelseindex uppgång på 16,3 procent, men det skulle kunna vara bättre. Sedan portföljens start har gamblingbolaget Gaming Innovation Group (GIG) agerat bromskloss, med en aktiekurs som nästintill halverats sedan årsskiftet.

Att realisera stora förluster tar emot, men i fallet GIG verkar det vara bästa alternativet. Det har varit ett stökigt år för gamblingbolagen på börsen generellt och någon ljusning syns ännu inte till. Inför GIG:s rapport för det andra kvartalet har aktien handlats upp på börsen, bland annat på nyheten om redan offentliggjorda avtal på Nya Zeeland. Kursuppgången ger nu extra fallhöljd till eventuella rapportreaktioner på nedsidan när rapporten släpps den 12 augusti. Småbolagsportföljen säljer av GIG-innehavet med en total förlust på 40 000 kronor.

Vi tar samtidigt möjligheten att omedelbart sätta försäljningslikviden i spel i nya innehav med större potential. Under året har vi hållit ett öga på Allgon, som tagits in i först Avkastningsportföljen och sedan även Nordiska Värdeportföljen, de två systerportföljerna på Affärsvärlden Analys+. Teknikbolaget utvecklar och tillverkar lösningar inom industriell radiostyrning, och aktien har sedan förvärvet av Tele Radio för lite mer än ett år sedan haft en angenäm resa på börsen. Även om aktien är upp nära 50 procent på ett år är bolaget ändå långt ifrån fullvärderat. På Affärsvärldens prognoser handlas aktien till ett ev/ebit under 10, vilket är en lockande värdering för en snabbväxare som Allgon. I det senaste kvartalet växte bolaget med 19 procent organiskt, till en ebit-marginal över 13 procent.

Allgon är ett utmärkt innehav för portföljen, som bidrar både till ökad diversifiering och blir ett av portföljens få bolag som säljer till både Asien, USA och Europa. Den 29 augusti släpps rapporten för årets andra kvartal, och även om vi tror på en fortsatt fin trend bör man hålla i minne att Allgon är ett cykliskt bolag. Det finns risker som att affären skulle kunna påverkas mer negativt av ökade tullar från handelskriget mellan USA och Kina. Ledningen har dock bedömt tullarna som hanterbara, och Affärsvärlden tror på en fortsatt god marknad med ökad efterfrågan på bolagets produkter.

Allgon blir en bra krydda till Småbolagsportföljen annars defensiva strategi och vi köper in 10 800 aktier till ett värde av 94 392 kronor. Småbolagsportföljen förblir därmed i det närmaste fullinvesterad.

Det här är en Affärsvärlden Analys+ exklusiv förpublicering av ett aktieråd från kommande nummer av Affärsvärlden.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF