Duearity: Kapitalanskaffning på tunn lina

Medicinteknikbolaget Duearity genomför en företrädesemission på 32 Mkr. Efter en genomgång av prospektet hissar Emissionsguiden en flagga.
Duearity: Kapitalanskaffning på tunn lina - Duearity VD Fredrik Westman
Duearitys VD Fredrik Westman.

Teckningsperioden har inletts för Duearitys företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 31,6 Mkr före emissionskostnader, på motsvarande 3,7 Mkr.

I samband med vår tidigare artikel om emissionen hissades en flagga för “Kapitalbehov i trängt läge”. Den bilden förstärks av prospektet där det framgår att kapitalbehov uppstår redan i augusti 2024 och att bolaget behöver 11 Mkr för kommande tolv månader.

Kvittar styrelsearvoden mot units

Emissionen omfattas till 18,6%  av tecknings- och garantiåtaganden från befintliga ägare, leverantörer och styrelseledamöter. Det kan låta som solida åtaganden. Men i realiteten handlar det om att dessa parter har olika typer av fordringar mot bolaget som kommer kvittas genom deras åtaganden.

Förmodligen är det den skrala kassan som gör att styrelsearvoden, leverantörsskulder och lån inte kan betalas på annat sätt än genom kvittning. VD Fredrik Westman uppger i ett mejl till Affärsvärlden att kvittningen sker eftersom dessa personer tror på bolaget och vill stötta det.

Vårt intryck är dock att parterna tecknar i emissionen för att de inte kan erhålla ersättning på något annat sätt, vilket inte ger en förtroendeingivande bild av bolagets finansiella hälsa.

Nyckelpersoners investering

Styrelseordförande Peter Arndt tecknar via bolaget Footloose Invest 2,6% av erbjudandet, vilket inte är i närheten av de 20,5% han äger i dagsläget. VD Fredrik Westman har hittills inte meddelat sin något teckningsåtagande i prospektet, men meddelar per mejl att han avser investera en mindre summa i emissionen.

Obeaktat hissar Emissionsguiden en flagga för nyckelpersoners investering, vars generella formulering lyder:

“Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.”

Fredrik Westman kommenterar flaggan:

“Jag har för avsikt att investera en mindre summa som inte motsvarar ägandet. Likaså är det för Peter Arndt, som i stället konverterar fordringar och styrelsearvode till aktier. Båda har investerat cirka 1,5 miljoner kronor i reda pengar sedan vi startade för fyra år sedan, lånat ut pengar i form av aktieägartillskott samt är borgenärer för banklån. Vidare har vi investerat mycket tid utan att ta betalt. Jag har exempelvis arbetat nästan 7 månader utan betalning, vilket kostade en hel del. Peter Arndt har lagt mer tid än så utan betalning. Vidare har vi inte fått varken lön eller betalning sedan i april i syfte att sänka bolagets kostnader så att vi kan ta oss fram till nyemissionen. Den krassa verkligheten är att vi inte har likvider.”

Osäkra förutsättningar

Av de 18,6% som är säkerställt på förhand är 12,7% av detta en så kallad toppgaranti, vilket innebär att den att aktiveras vid 87,3% teckningsgrad. Även toppgarantin ska kvittas mot ett konvertibellån. Om garantin inte aktiveras får bolaget inte in pengarna och lånet kommer konverteras till aktier.

Att emissionen inte är säkrad i större utsträckning gör att kapitalanskaffningen lever farligt i rådande transaktionsklimat där intresset för småbolagsemissioner inte varit överväldigande.

Teckningskursen i emissionen är 0,06 per aktie och börskursen står för närvarande i 0,20 kr.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Läs även: 

En flagga i Duearitys företrädesemission

Enorm utspädning när Duearity tar in 32 Mkr

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.