Dubbla flaggor i Absolicons företrädesemission

Emissionsguiden hissar två flaggor i Absolicons företrädesemission, som kan tillföra bolaget 19 Mkr före emissionskostnader.
Dubbla flaggor i Absolicons företrädesemission -
Absolicons styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från bolagets årsstämma i juni 2024. Till vänster i bild syns Absolicons VD Joakim Byström.

Absolicon har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra solfångarbolaget 19,4 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 0,8 Mkr eller 4,1% av emissionsbeloppet.

Kapitalanskaffningens motiv är att finansiera forskning och utveckling (60% av nettolikviden) samt försäljnings- och marknadsföringskostnader (40% av nettolikviden).

Emissionsguiden hissar två flaggor för emissionen. Absolicon har inte återkopplat på förfrågan att kommentera.

Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Det framgår inte om och när ett memorandum för företrädesemissionen kommer att publiceras. Vidare framgår det inte hur stor utspädningen blir för investerare som väljer att inte delta i emissionen, utan detta måste man räkna ut själv. Vi får det till 40%.

Det hade varit bra om bolaget varit tydligare kring dessa aspekter i deras villkor.

Aktien handlas ned till teckningskurs

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

I skrivande stund handlas en Absolicon-aktie för 4,8 kr, vilket är under teckningskursen på 5,0 kr.

VD tecknar pro rata

VD, ledamot och största ägare Joakim Byström lämnar teckningsåtagande enligt pro rata om 1,6 Mkr, motsvarande drygt 8,2% av emissionen. Han verkar dock vara den enda av totalt fyra insynspersoner som deltar i emissionen.

Ordförande Olle Olsson har suttit i styrelsen sedan 2014. Trots det äger Olsson idag aktier till ett värde av endast 60 Tkr, enligt ägartjänsten Holdings. Det finns inget angivet i villkoren som tyder på att ordförande kommer försvara sin andel.

Ledamöterna Joao Gomes och Ingmar Rentzhog har inga aktier i Absolicon. Det kan dock delvis förklaras med att de är nya i styrelsen sedan juni 2024. Deras brist på ägande och deltagande i företrädesemissionen skickar fortfarande en negativ signal.

Sammanfattningsvis är det positivt att VD tecknar aktier för en betydande summa och försvarar sin andel i bolaget. Men att övriga insynspersoner inte återfinns som teckningsåtagare gör oss neutrala till nyckelpersonernas investering.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt memorandum.

Läs också:

Emissionsguiden inleder bevakning av Absolicons företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.