Dubbelsmäll hotar skogsbolagen: Då kommer också priserna gå ner

Nu har lågkonjunkturen nått skogsbolagen. Produktionen i fjol blev den lägsta på åtta år, slår Skogsindustrierna fast i ny rapport. De räknar med att trävarumarknaden viker, vilket drivs på att enorma barkborreangrepp i Europa. "Om kronan stärks kan det bli en dubbelsmäll", säger analytikern Christian Nielsen till Affärsvärlden.
Dubbelsmäll hotar skogsbolagen: Då kommer också priserna gå ner - nielsen-analytiker
Christian Nielsen är marknadsanalytiker på Skogsindustrierna. Foto: TT och pressbild

Det senaste året var inledningsvis starkt för trävaror, säger Christian Nielsen som är marknadsanalytiker på Skogsindustrierna. Men nu är lågkonjunkturen här.

“Produktionen viker av väldigt starkt och då även leveranserna. Samtidigt som lagernivåerna är relativt låga”, säger han.

“Lägsta på åtta år”

Sedan slutet på fjolåret ser Skogsindustrierna en kraftig avmattning.

“Trots att 2023 fick en bra start på året blev den svenska produktionen av trävaror den lägsta på åtta år”, skriver branschorganisationen i en ny marknadsrapport.

Produktionen för helåret minskade med 6%. En förklaring är att råvarutillgången kraftigt försämrats.

Enligt Christian Nielsen är timmerlagren nu bland de lägsta på flera decennier.

“Visserligen förbättrades lagersituationen under slutet av året, men det berodde snarast på minskad produktion, än ett ökat utbud”, säger han.

En förklaring till den dåliga råvarutillgången kan vara att många privata skogsägare har passat på att avverka under de senaste årens höga råvarupriser.

“Trävarumarknaden kommer gå ner”

Skogsindustrierna räknar nu med en vikande trävarumarknad som framöver bäddar för fallande trävarupriser. 60% av den svenska trävaruexporten går till Europa. Idag är kostnadsläget där högt, men det kan komma att ändras.

“Vi gör bedömningen att det som är prissättande i dagsläget kostnadsläget i Centraleuropa, och att det är drivande för vad trävarupriserna landar på just nu”, säger Christan Nielsen och fortsätter:

“Där har vi haft stora barkborreangrepp. Vi pratar barkborrar i Sverige, men i Europa är de tre–fyra gånger större sedan 2017–2018. Man har haft en skadenivå som överstiger hela den totala avverkningen. På grund av det har man ökat avverkningarna och nu har man en minskande resurs.”

Nu minskar produktionen i Europa och det än mer tydligt än vad som är fallet i Sverige.

“Förväntningarna är att kostnaderna i Centraleuropa kommer att gå ner. Då kommer också trävarumarknaden att gå ner.”

Dubbelsmäll om kronan stärks

Skogsindustrin, som säljer omkring 80% av produkterna på export, har gynnats av den svaga svenska kronan. Men Skogsindustrierna räknar precis som många andra med att kronan framöver kommer att stärkas.

“Det kan bli en dubbelsmäll, om kronan stärks samtidigt som trävarupriserna sjunker”, säger Christian Nielsen.

För massa och papper bedömer Skogsindustrierna redan att industrin har gått igenom den värsta nedgången. Men även där kan en starkare svensk krona förvärra situationen.

“Till stor del påverkas förutsättningarna om en förväntad stärkning av den svenska kronan, som snabbt kan bidra till att förvärra marginalerna vid ett högt kostnadsläge”, skriver Skogsindustrierna.

Läs också: Skogspriserna faller kraftigt

Läs också: Larmet inifrån skogsindustrin: Marginalerna bortsågade

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group