”Drott har bevisbördan”
– När man kommer på dem så här i efterhand så får de bevisbördan på sig. Det visar att det är bättre att var aktiv och gå ut från början och informera om sådana här affärer, säger Lars-Erik Forsgårdh.
Affärsvärlden kunde tidigare i veckan berätta att flera höga chefer inom Drott har ordnat bostäder åt sig och sina familjer i Drotts fastighetsbestånd. Två dotterbolagschefer fick dessutom köpa loss två fastigheter i Djursholm utanför Stockholm från bolaget i december 1999, som de fick tillträde till i augusti 2000.
![]() |
MOT VÄGGEN: Aktiespararna kräver besked av Drotts VD Mats Mared.
|
Måste testa marknaden
Enligt Drotts vd Mats Mared lät bolaget göra två oberoende värderingar innan försäljningspriset beslutades. Frågan ska också ha varit uppe i Drotts styrelse. Lars-Erik Forsgårdh tycker inte att det räcker.
– Ska man ha riktig rensopat framför den egna dörren behöver man nog gå ut och testa marknaden också. Värderingen är i sig inget bevis för att man inte kunnat få ut mer om man hade gått till marknaden, säger han.
– Det må vara småpengar för Drott men eftersom det handlar om höga tjänstemän så måste man ta sig det här extra besväret. Bevisbördan faller på Drotts ledning att visa att det här är korrekt.
Under taxeringsvärdet
Enligt lagfarterna betalade dotterbolagscheferna 1 miljon kronor var för fastigheterna. Före köpet var dessa registrerade som en fastighet med taxeringsvärdet 1,2 miljoner kronor. 2001 hade taxeringsvärdet ökat till drygt 1,1 miljoner kronor vardera för de nu delade fastigheterna.
En tumregel är att taxeringsvärdet ofta ligger betydligt under marknadsvärdet. Att försäljningspriset ligger så pass nära senare gällande taxeringsvärde gör frågan om värderingen känslig. Idag har den ena av tomterna, som nu är bebyggd med en ny villa, ett taxeringsvärde på 4,9 miljoner.
Fråga för bolagsstämman
Drott har enligt egen uppgift inte tidigare informerat aktieägarna om försäljningarna överhuvudtaget. Enligt börsreglerna bör ett noterat bolag omedelbart informera om affärer med närstående även om en bedömning av väsentlighetsgraden tillåts.
– För att säkerställa att likabehandling sker av aktieägarna skall affär eller avtal med närstående som är av icke oväsentlig betydelse för bolagets behandling av sina aktieägare omedelbart offentliggöras, skriver Stockholmsbörsen i börsreglerna.
Mats Qviberg, vd på investmentbolaget Öresund som äger aktier i Drott, kritiserade tidigare i veckan fastighetsaffärerna i ledningsgruppen som han tycker skadar trovärdigheten för bolaget. Lars-Erik Forsgårdh kräver att bolaget nu informerar marknaden om transaktionerna.
– Om frågan inte är helt utagerad till i vår så kommer vi senast vid bolagsstämman att ta upp frågan. Men jag utgår från att bolagsledningen svarar ordentlig på de här frågorna innan dess, säger han.nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.