Drömmen om en ljusning

Tillväxten i USA rusade under andra kvartalet. Det väcker förhoppningar om en vändning även i Sverige. Men än så länge handlar det mer om förväntningar än om ekonomiska realiteter.

Det har kommit lite positivare konjunktursignaler under sensommaren och underlaget för ett hyfsat konjunkturlyft ligger i korten. Amerikansk BNP växte till exempel med imponerande 3,1 procent under årets andra kvartal, enligt nya reviderade siffror. Nu växer därmed åter hoppet om att den internationella och följaktligen även den svenska konjunkturen ska skjuta fart. Men trots allt måste man ännu förhålla sig skeptisk till hur stort lyftet kan bli i Sverige.

De flesta prognosmakare räknar med en relativt kraftig internationell konjunkturuppgång under hösten och att konjunkturen ska fortsätta att utvecklas starkt även under 2004 och 2005. Och om man utgår från dagsläget så är det bara att konstatera att inte ens de vildaste optimister hade räknat med den tillväxt som amerikansk ekonomi redovisade under andra kvartalet. I Europa ser det däremot betydligt dystrare ut med stigande arbetslöshet, minskande detaljhandel och fortsatt kärvt för industrin.

Det här märks också i Sverige. Fortfarande är det den starka privata konsumtionen som ligger bakom i stort sett hela tillväxten. Och det finns gott om frågetecken i den prognos som statliga konjunkturinstitutet presenterade i förra veckan. Det kanske viktigaste är att institutets egna mätningar av läget i näringslivet knappast ger underlag för någon större optimism. Tvärtom är det mesta, förutom utvecklingen i detaljhandeln, påfallande dystert.

Lätt telekom
I industrin är det i stort sett endast två branscher som kan uppvisa ett starkare orderläge i augusti: läkemedel och telekom. I stort sett alla andra branscher redovisar minskade order. Men läkemedelsindustrin har gått bra länge nu och telekomsektorn har inte samma tyngd i ekonomin längre. I skogsindustrin, järn- och stålindustrin och i många verkstadsbranscher ser det tvärtom mörkare ut nu än tidigare.

För byggsektorn ser det riktigt illa ut. Några nya större bostadsprojekt syns inte i orderböckerna och lika illa är det när det gäller kommersiella fastigheter. En bra indikation på hur illa det är ställt är att över hälften av företagen planerar personalnedskärningar.

Och stora delar av den privata tjänstesektorn har under snart ett års tid ständigt väntat sig en uppgång och blivit lika besvikna varje gång. I augusti vek efterfrågan ner på nytt.
Ljuset i mörkret är som tidigare en stark försäljningsökning i detaljhandeln. Med den optimism som hushållen för närvarande utstrålar gällande sin egen ekonomiska utveckling så finns det egentligen ingen anledning att tro på att utvecklingen skulle brytas. Men vid minsta tecken på att detta skulle ske så bör nog riksbanken vara beredd att rycka ut med nya räntesänkningar.

Än så länge är det bara att konstatera att det finns ytterst få tecken på att konjunkturen har vänt upp, eller kommer att vända upp inom en snar framtid. Än är det mesta bara förhoppningar. Läget framstår ju dessutom som ännu mer prekärt om man betänker att tillväxten i USA, trots att den varit så stark, inte i någon nämnvärd omfattning tycks ha spillt över på svenska eller europeiska företag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.