Drömbudet som gick upp i rök
DI.se:s chattsida. Torsdagen den 9 september klockan 22.52.
Blyfot:
“Någon som är insatt i Prevas? Ska visst ha tackat nej till bud nyligen??”
Signaturen “Anonym” svarade kl 23.00:
“Jag har hört ett rykte som säger att det är börsens tråkigaste aktie, näst efter Novotek…”
En minut senare är Blyfot tillbaka:
“Kan ha varit tråkig kanske, men man har tackat nej till ett bud på 30 per aktie, enligt info.”
En halvtimme senare på nätmäklaren Nordnets chattsida. Stiftet:
“Fick lite för mycket information av misstag under dagen, men vill testa pålitligheten i denna. Hur ser ägarstrukturen ut i Prevas? Någon som vet om tidigare bud etc…”
Klockan 23.48. Stiftet igen:
“Som jag förstod så ska det finnas intresse i att förvärva Prevas, tidigare bud ska avslagits men ett nytt försök görs i morgon, via Handelsbanken?”
Det tog skruv. När börsen öppnade på fredagsmorgonen klättrade it-konsulten Prevas aktie, som hade stängt på 17:60 kronor på torsdagen, med över 10 procent i takt med att Blyfot successivt matade marknaden med mer information; ÅF var budgivaren, två-tre storägare hade fått ett “inofficiellt bud”, någon storägare hade tackat nej men en “extern” ägare med en betydande post skulle svara senare. Något var uppenbarligen på gång.
Andra chattare ifrågasatte dock prisnivån. Att någon skulle tacka nej till 30 kronor för en aktie i Prevas beskrevs som “ofattbart”. Var hade “Blyfot” fått informationen ifrån, undrade signaturen “Capitol”.
“Mkt är sant. Kan inte ge dig mer…”
En dryg timme senare, kl 12.10, stoppade Nasdaq OMX handeln i både Prevas och konkurrenten ÅF.
Veronica:
“Blyfot! Hoppas du sett till att dölja din identitet tillräckligt väl, för det finns kanske risk att FI försöker få tag i dig.”
Blyfots uppgifter var mycket konkreta och i allt väsentligt korrekta, enligt vad Affärsvärlden erfar. Men i och med att Blyfot inte kunde hålla tand för tunga gick 2 500 aktieägare miste om ett bud, som hade gett väsentligt mer än 10 snabba procent.
***
Redan i våras, när träden knoppades i Hagaparken mitt emot ÅF:s huvudkontor i Solna, hade teknikkonsulten börjat räkna på konkurrenten Prevas. Vd Jonas Wiströms sitter som alla andra på företaget i kontorslandskap. Men bakom hans lilla bås finns ett diskret mötesrum där ledningen hade resonerat sig fram till att Prevas var viktigt. Med Prevas ombord skulle ÅF kunna nå en strategisk position inom produktutveckling, en nisch som var ÅF:s svaga område. Att ÅF hade förvärv som en del i tillväxtstrategin var ingen hemlighet. Jonas Wiström hade upprepade gånger talat om hur ÅF skulle vara delaktigt i strukturaffärer, och när bolaget i mars sålde ÅF Kontroll ökade krigskassan med ytterligare 600 miljoner kronor. Förvärvsutrymmet var åtminstone 1 miljard.
Bolagets ordförande Ulf Dinkelspiel tog kontakt med Prevas ordförande och huvudägare Göran Lundin, som sammankallade sin styrelse. Det var inget konkret bud som ÅF presenterade, mer en trevare. Men svaret var avvisande.
– Han sonderade hos mig i våras och fick ett klart – och skriftligt – nej från vår styrelse. Vi var eniga och vi gjorde klart att vi var fullständigt ointresserade, säger Göran Lundin.
Det torde ha varit frestande för ÅF att få veta mer om hur resonemangen gick i Västerås, där Prevas har sitt säte. Men Ulf Dinkelspiel motstod lockelsen att höra efter hos sin bror Claes, som sitter i Prevas styrelse.
– Vi talar ofta med varandra. Men aldrig om Prevas eller ÅF, säger Ulf Dinkelspiel.
Och det var knappast nödvändigt. ÅF hade förstått att Göran Lundin, som tillsammans med två kollegor grundade Prevas 1985, inte var sugen på att sälja. Men Lundin ägde inte mer än 26 procent av kapitalet och 23 procent av rösterna i bolaget. Det fanns andra stora ägare.
Om dessa kunde övertalas att sälja skulle Göran Lundin kanske ge med sig. Sånt har hänt förr. I striden om Gant räckte det med en budhöjning på några få procent för att kompanjonerna skulle vända Gants grundare och storägare Lennart Björk ryggen. Affären var smärtsam, men mycket lönsam, inte minst för Björk själv.
Vilket skulle vara det bästa argumentet för att få med sig Prevas andra ägare? En saftig premie på aktiekursen, förstås. Det fanns stora synergier att ta fram, kanske så mycket som 25 miljoner kronor i kostnadssynergier. Och så intäktssynergier till det.
– Jag tror att Prevas skulle ha väldigt stor nytta av ÅF:s storlek och geografiska utbredning, och av vårt varumärke. Vi skulle absolut kunna nå goda synergier, säger Jonas Wiström.
I september hade ÅF räknat klart. Ett bud på 30 kronor per Prevas-aktie gick att räkna hem. Det innebar en premie på 70 procent jämfört med kursen onsdagen den 8 september och på 54 procent, baserat på snittkursen de senaste tre månaderna. Det var generöst, budpremier brukar ligga kring 30 procent. ÅF-ledningen var, enligt uppgift. till och med orolig för att det skulle förefalla för generöst, nästan slösaktigt. Att tidningarna skulle skriva “ÅF slår premierekord”. Men samtidigt ville ÅF inte framstå som några pirater och komma med ett skambud.
***
Tommy Persson var på kryssning när telefonen ringde onsdagen den 8 september. Han var länge koncernchef i Länsförsäkringar och är bland annat känd som svensken som satt med i isländska banken Kaupthings styrelse ända fram till slutet. Men ÅF:s rådgivare Handelsbanken ville förstås inte tala om det, utan om Prevas. Tommy Persson är nämligen styrelseordförande i Länsförsäkringar Bergslagen, it-konsultens näst största ägare. Först fick Persson frågan om han ville bli insider. Det tackade han ja till. Därmed var han förhindrad att handla i aktien, eftersom han skulle få förhandsinformation, uppgifter som inte heller fick spridas till tredje man.
Sedan ringde Handelsbanken till den tredje största ägaren kapitalmässigt, Länsförsäkringars småbolagsfond, som förvaltades av Alfred Bergs Gunnar Lindberg. Han behövde inte någon lång betänketid. Det var till fondspararnas bästa att ansluta sig till budet.
LF Fonder och LF Bergslagen har ingen samordning av sin förvaltning. Även Tommy Persson verkade dock initialt mycket intresserad av budet. Men eftersom han var på resa bad han att få återkomma. Drygt ett dygn senare, på fredag morgon, kom det överraskande svaret till Handelsbanken via Mikael Sundquist, vd i Länsförsäkringar Bergslagen. Nej, LF Bergslagen var inte intresserat av att sälja för 30 kronor per aktie.
Vad hade hänt? Varför tackade man nej till affären?
Länsförsäkringar Bergslagen har 5,6 procent av sin portfölj av svenska noterade aktier, på totalt 423 miljoner kronor, i Prevas. Den lilla it-konsulten är värd 175 miljoner, en mikroskopisk andel av Stockholmsbörsens totala börsvärde. Ändå väger Prevas tyngre i försäkringsbolagets portfölj än börsbjässar som Scania, Volvo, Sandvik och Nordea.
– Vår ambition är att skapa en bra avkastning på vår aktieportfölj. Den lokala kopplingen väger in, men den är inte avgörande i vår placeringsfilosofi. Och vi är långsiktiga, vi gör sällan snabba klipp, säger Mikael Sundquist.
Att få 30 kronor för sina Prevas-aktier, som stod i 17-18 kronor, hade möjligen varit just ett klipp. Men det behövdes inte mer än några korta telefonsamtal med ledamöterna i finansutskottet, Mikael Sundquist bollplank i sådana här frågor, för att ge ÅF kalla handen. Prevasaktierna, som LF Bergslagen har ägt sedan tidernas begynnelse, skulle stanna i portföljen. I utskottet sitter ordförande Tommy Persson men också styrelseledamöterna Christina Liffner, som är LF Bergslagens representant i Prevas styrelse, och Per Åhman. Domen var snabb och till synes definitiv. Utan LF Bergslagens aktier var ÅF:s möjligheter att ta över Prevas små. Därför var det viktigt att ta reda på om det fanns en prisnivå på vilken LF Bergslagen kunde tänka sig att skiljas från sin post.
– Vi har inte tagit ställning till hur mycket vi tycker att Prevas är värt. Men det här var alldeles för lågt, säger Mikael Sundquist.
Det berättade han också för Prevas ordförande Göran Lundin, vän sedan åren i styrelsen för Irsta Handbollsförening, när han ringde upp honom på fredag morgon. LF Bergslagen hade visserligen gått med på att bli insider och inte sprida information om budet vidare. Men att han inte borde ha talat med Göran Lundin om saken, det anser han inte.
– Min bild är ju att de här herrarna på Västeråsslätten, de går i armkrok med varandra, säger en insatt person.
Det är ingen uppfattning som Mikael Sundquist delar, även om han säger att Västerås inte är någon stor stad och att näringslivets företrädare träffar varandra emellanåt. Men det finns även andra kopplingar mellan Prevas och LF Bergslagen. Göran Lundin sitter i Länsförsäkringar Bergslagens fullmäktige. Det innebär att han får information om verksamheten kvartalsvis och är en av dem som utser styrelsen.
Denna gång hade ÅF emellertid inte vänt sig till Göran Lundin, eller till Prevas styrelse. Göran Lundin säger att han blev mycket överraskad när han såg handelsstoppen i Prevas och ÅF på text-tv strax efter lunch på fredagen, just hemkommen från jympapasset på Friskis & Svettis. Samtidigt började telefonen ringa.
Budnivån vill han i dag inte kommentera. Men det är tydligt att Lundin inte tror på att Prevas skulle gynnas av en sammanslagning med ÅF.
– ÅF är så spretigt. Vi satsar stenhårt på produktutveckling och vissa industrisystem. Det ÅF gör passar inte alls in i vårt tänk, säger han.
Prevas har marginaler på drygt 15 procent när det gäller industrisystem. Inom produktutvecklingen är det mer problematiskt. Prevas är för litet och för dyrt för de uppdrag som finns i Sverige. En internationalisering hägrar, bolaget har nyligen öppnat kontor i Förenade Arabemiraten och i Indien. Att bli större genom att integreras i ÅF är dock ingen bra idé, enligt Prevas ordförande.
– Vi kan slå ihop några kontor och spara några kronor, men det löser inget. Det krävs större vyer, säger han.
ÅF har förstås en annan syn. Och Prevas hade inte valts ut på måfå. ÅF:s vd Jonas Wiström har en god inblick i hur Prevas fungerar. Han har suttit fem år i styrelsen och var vd i tre år, fram till 2002. Då lämnade han plötsligt bolaget för att bli vd för den större konkurrenten i Stockholm, något som gjorde Göran Lundin “besviken”. Och möjligen mer än så, att döma av det rättsliga efterspelet.
***
Det var glada dagar i it-branschen sommaren 1999. Aktiekurserna gick mot månen, det fanns ingen begränsning. Att jobba på ett it-bolag och inte vara miljonär, åtminstone på papperet, var nästan genant. Prevas kurs hade börjat klättra från 60-kronors-nivån och det var säkert bara början.
Så när Prevas grundare Göran Lundin ville lämna över till Jonas Wiström, som då jobbade på ett amerikanskt företag, räckte det inte att locka med lön och personaloptioner. Jonas Wiström skulle få en möjlighet att, utan att ta någon finansiell risk, bli rik genom optioner som gav honom rätt att fem år senare köpa Prevas-aktier förmånligt av Göran Lundin. En förutsättning var att Wiström då var kvar i företaget.
Tanken var inledningsvis att optionerna skulle betalas först vid lösentillfället. Men av skatteskäl ville Jonas Wiström ändå betala drygt 1,2 miljoner kronor för optionerna, en schablonsumma som sedan skulle betalas tillbaka om aktien inte gick över 200 kronor eller om han slutade på Prevas.
Ett halvår senare kom it-kraschen. Det stod ganska snart klart att Prevas aldrig skulle nå några 200 kronor (även om aktien var uppe och vände på 162). En höstdag 2001 ringde därför Jonas Wiström till sin ordförande och bad om att få tillbaka pengarna han betalt för optionerna. Men Göran Lundin kunde, eller ville, inte betala tillbaka. Ett knappt år senare sade Jonas Wiström upp sig för att gå till konkurrenten ÅF. Göran Lundin ansåg sig inte behöva betala tillbaka de 1,2 miljonerna, trots att Jonas Wiström nu inte skulle få utnyttja sina optioner. Ända tills Västmanlands tingsrätt i januari 2005 kom fram till att det var precis vad han skulle göra. Plus ränta.
***
“Veronica” som varnade “Blyfot” för Finansinspektionen visste vad hon skrev. Stockholmsbörsen följer chattsidorna som en del sin omvärldsbevakning. Stiftets och Blyfots inlägg på torsdagskvällen och fredagsförmiddagen var inte av den vanliga karaktären. Här fanns mycket mer detaljer än brukligt. Och när handeln i Prevas kom i gång märktes det att något inte stämde. Kursen steg ordentligt och dessutom under betydligt livligare omsättning än vanligt. Handeln i ÅF stack inte ut, men Stockholmsbörsen stoppade även den aktien. Därmed var planerna röjda.
– På basen av den information vi hade – och tagit fram genom omvärldsbevakning – hade vi skäl att också stoppa aktien i ÅF, säger Annika von Haartman, chef för övervakningen på Stockholmsbörsen.
Börsen var, enligt uppgift, som brukligt redan informerad om ÅF:s intresse för Prevas.
– När bolag har förhandlingar på gång är det så klart olyckligt att det läcker. Det kan ju förstöra förhandlingarna om börsen agerar. Men vi kan bli tvungna att stoppa handeln för att få bolagen att gå ut med information, och utjämna den obalans i information som finns på marknaden, säger Annika von Haartman.
Om börsen misstänker en insiderläcka kan man föra vidare ärendet till Finansinspektionen, som i sin tur kan ta ärendet vidare till Ekobrottsmyndigheten. För det kan vara brottsligt att läcka till en chattsida, även om man inte handlar på informationen själv. En chattsida lyder inte nödvändigtvis, som exempelvis en tidning, under tryckfrihetsförordningen. Annika von Haartman vill dock inte säga om Blyfot numera finns på FI:s bord.
***
Vem Blyfot är, eller hur han eller hon har fått tag på informationen om ÅF:s avsikter att lägga ett bud på Prevas, har vi inte kunnat fastställa. Men det är ovanligt med den här typen av läckor, även i komplexa budstrider där betydligt fler parter är inblandade. När Blyfot började mata marknaden med information var det bara ett fåtal personer som hade tillgång till uppgifterna. En knapp handfull hos budgivaren, några få hos rådgivaren Handelsbanken. LF Fonders förvaltare var informerad, liksom LF Bergslagens ordförande, vd och finansutskott. Dessutom hade Mikael Sundquist ringt huvudägaren, Göran Lundin. Lundin är, å sin sida, säker på sin sak: Det var från ÅF eller Handelsbanken det läckte.
Men om Lundin har rätt så skulle de som läckte vara just de som förlorade mest på läckan. ÅF fick inte sitt Prevas. Och rådgivarna fick inte sin ersättning. Investmentbanker arbetar i allmänhet med “success fee” – de får bara betalt om budet går igenom.
– Det fanns absolut ingen anledning i världen för ÅF eller ÅF:s rådgivare att läcka sådan här information. Det vore ju oerhört korkat av en köpare att läcka om sitt bud, säger Jonas Wiström.
De som tjänade på läckan var utan tvekan de som inte ville att ÅF skulle få köpa Prevas.
Men oavsett hur läckan uppstod, finns det fler förlorare: De drygt 2 500 aktieägarna i Prevas som aldrig fick ta ställning till något bud.
Det är dock inte säkert att ÅF hade lagt något bud, även om Blyfot hade hållit inne med sin information. För att kunna genomföra affären hade ÅF varit tvunget att locka över Mikael Sundquist och LF Bergslagen. Och så småningom även Mikael Sundquists handbollsvän Göran Lundin. Och Göran Lundin hade ju redan i våras bestämt sig för att ett samgående med ÅF inte var vad han önskade för sitt Prevas, oavsett pris. Även om han inte kontrollerar mer än en fjärdedel av bolaget är hans makt möjligen större än så.
På chattsidorna är bilden i alla fall entydig. Enligt den mest frekventa Prevas-chattaren, Capitol, är det Göran Lundin som “med största sannolikhet stoppat detta”.
Capitol kl 14.24, 10 september:
“Dags att göra uppror på nästa stämma kanske?”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.