Douglas IT-investering rasar
Det började ju så bra. Beskedet dagen före nyårsafton år 2000 om att Gustaf Douglas tillsammans med SEB, H&Q och Alfred Berg investerade 200 Mkr i IFS fick aktien att lyfta över 60 procent på en dag. Veckan före jul hade kursen pressats rejält av avslöjandet av stora ekonomiska bekymmer i den forna börsfavoriten.
En månad efter Gustaf Douglas inhopp i bolaget toppade aktiekursen i dryga 60 kronor. Vid den tiden hade IFS och VD Bengt Nilsson fortfarande en positiv syn på marknaden och räknade med en vinst på 200 Mkr för 2001. Så blev det dock inte och förlusten för året skrevs istället till drygt 350 Mkr.
I takt med att marknaden blivit allt mer djupfryst har också IFS problem ökat. Den positiva effekten av Gustaf Douglas inträde som ägare i bolaget klingade snabbt av och nu står aktien i dryga 15 kronor. Trots hårda åtgärdsprogram tycks bolaget ha mycket svårt att få kontroll på sina kostnader.
”Kostnadsutvecklingen är oroväckande. Framför allt är det verksamheterna i Sydeuropa, Asien och andra tillväxtmarknader som drar mycket pengar. Det ser tufft ut finansiellt för dem”, säger Anders Brenner, analytiker på Redeye, som har rekommendationen Minska på IFS.
Rapporten för det första kvartalet i år blev ingen rolig läsning. Trots en bra redovisad försäljning av licenser så blev resultatet en besvikelse. Kostnaderna äter snabbt igenom kassan i bolaget och på Redeye ser man en stor risk för att IFS kommer att tvingas till ytterligare nyemissioner.
”Det är inte alls omöjligt. De kan också tvingas hitta någon annan lösning. Vår bedömning är att IFS får svårt att vända utvecklingen på egen hand och de kreditramar och emissionsmöjligheter som finns riskerar att bli kostsamma”, säger Anders Brenner.
IFS hann med tre nyemissioner under förra året. Totalt cirka 800 Mkr hämtades in, varav 300 gick till att betala tillbaka det förlagslån som Gustaf Douglas och bankerna gav IFS i samband med inhoppet i bolaget.
Konkurrenten IBS bytte på onsdagen ut sin VD efter 25 år på posten. Ett ledningsbyte i IFS kan också vara sunt, anser Anders Brenner.
”Den nuvarande ledningen var också med och grundade bolaget och har lett det under en tillväxtfas. Nu befinner man sig i ett annat läge och då kanske bolaget även behöver ett skifte i ledningen för att få in en annan kultur”, säger han.
Styrelseordförande Gustaf Douglas tycks fortfarande tro på sin investering. För en dryg vecka sedan ökade han på sitt innehav med ytterligare 400 000 aktier. Kanske skulle han vara villig att sponsra verksamheten med mer pengar om villkoren blir tillräckligt attraktiva. Ett annat alternativ är att han helt enkelt köper ut bolaget från börsen.
”Så länge bolaget underträffar marknadens förväntningar kostar det mer än det smakar för IFS som börsnoterat bolag. Negativ publicitet påverkar även försäljningen negativt. Om Gustaf Douglas ville skulle han kunna köpa upp hela bolaget, börsvärdet är blygsamt om bolaget lyckas vända resultatutvecklingen till positiva siffror”, säger Anders Brenner.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.