Donald Trump
Donald Trump-administrationen överväger restriktioner mot Huawei

Avgränsningarna mot Huawei riskerar påverka halvledarindustrin överlag och inte bara i Kina, där kopplingen mellan Huawei och staten är en av utgångspunkterna i den kritik som riktats mot bolaget i fråga om dess framfart inom 5G-utveckling.
Trots att Huawei är näst störst på telefonsidan och störst på nätverksteknik så är en stor andel av de patent som krävs för att utveckla dylik teknik amerikanskägda, vilket har bidragit till att göra flera amerikanska företag livsviktiga för Huawei.
Sambandet gjorde hösten 2019 att flera halvledartillverkare varslade om att Trumpadministrationens svartlistning av Huawei som ett hot mot USA:s nationella säkerhet innebar stora osäkerheter för försäljningen. För två veckor sedan hörsammade försvarshögkvarteret Pentagon bolagens varning och satte sig till motvärn i en remissrunda där handelsdepartementet försökte få till stånd en mer omfattande blockad mot amerikanska Huawei-leverantörer.
Pentagon menade att försäljningsbortfallet i förlängningen kan innebära att amerikanska teknikbolag får mindre pengar över att nyttja för forskning och utveckling samt att USA:s status som ett land där världens vassaste teknik utvecklas kan hotas av ett brett förbud.
Handelsdepartementets initiativ sattes på paus, men det har alltså inte stoppat Trumpadministrationens försök att kringskära Huawei och i fredags bytte Pentagon plötsligt fot, enligt Politicos källor. Pentagon anser numera, enligt medieuppgifterna, att den gräns som sattes mot Huawei avseende att endast 25 procent av chiptekniken får vara amerikansk nu kan sänkas till 10 procent.
Flera politiker har samtidigt medgett att problematiken kring Huawei är ett tveeggat svärd. Å ena sidan ska orättvis kinesisk konkurrenskraft och säkerhetshot motverkas, men med åtgärder som å andra sidan hotar den amerikanska konkurrenskraften. President Donald Trump har själv uttryckt att landets bolag visst bör leverera till Huawei, men inte till vilket pris som helst.
Huawei är ett elektronikföretag som tillverkar mobiltelefoner, smarta klockor och hemelektronik, samtidigt som bolaget också konkurrerar med Ericsson och Nokia inom telekomnätsutrustning. Endast sydkoreanska Samsung säljer fler mobiltelefoner än Huawei sedan det kinesiska bolaget övertog andraplatsen på världsmarknaden från Apple i mitten på 2018. På telekomnätssidan har Huawei både störst marknadsandel och generellt sett lägre priser än Ericsson och Nokia.
Det har kommit en rad påstötningar från USA:s politiker den senaste tiden. Förslagen har bland annat inkluderat att amerikanska staten bör köpa en kontrollpost i något av de nordiska bolagen samt att en amerikansk myndighet bör sponsra mindre välbärgade länder för att försäkra att bolagen inte väljer Huawei för utrullningen av nästa generations höghastighetsnätverk (5G).
USA anklagar Kina för att dels ha tagit emot stora statsstöd samt för illegal handel med Iran via amerikanska banker samt för att möjliggöra statligt kinesiskt spionage via så kallad bakdörrsteknik i bolagets telenätsprodukter. Huawei har förnekat anklagelserna mot bolaget.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.