”Dometic gör comeback”

Har du också märkt att det blir allt trängre mellan kostymer och dräkter på stans lunchhak? Jo, nu är det ingen tvekan, aktiviteten har ökat ordentligt och storaffärernas tid är tillbaka.

Det räknas just nu för fullt på bolagen på Stockholmsbörsen och budgivare har börjat knacka på styrelserummens dörrar. Men det är sällan de feta erbjudandena når den lille aktieägaren.

– Styrelserna är skitskraja för bud, det är jättevanligt att de bara mörkar eller försöker förhala processen, säger en bankir.

Vilka är då bolagen som skulle kunna plockas upp? Ja, förutom fastighetsbolagen som Golvet pekat ut många gånger, så finns det ett par till. Ett är skogsbolaget Billerud. Försäljning av elcertifikat har blivit en viktig intäktskälla.

– Med de här höga elpriserna är deras barkpannor riktiga vinstmaskiner, säger en bedömare.

Ett annat uppköpscase som pekas ut är kökstillverkaren Nobia. Låg värdering, bra tillväxt och en vidöppen ägarbild sedan Industri Kapital klev av är några av argumenten.

En budstrid som är över är dock den kring fastighetsbolaget Fabege. Enligt Golvets källor var förutom Goldman Sachs fond Whitehall ett annat svensk-utländskt konsortium intresserat. Men de kom på andra tankar.

– Varför köpa hela bolaget när du kan plocka de bästa russinen ur kakan från det nya bolaget? Erik Paulsson måste kränga av massor av fastigheter för att minska skulderna och göra bankerna nöjda. Räkna med en ny nedmontering à la Drott, säger en person med insyn.

Men det är också bolag på väg till börsen. Just nu uppger Golvets kontakter på det riktiga börsgolvet att Bure handlas på förhoppningar om att Mölnlycke äntligen får ändan ur.

Något som tyder på det är (förutom att vd Finn Johnsson är ute och pratar som vanligt) att bolaget börjat betala tillbaka på skulderna för att snygga till balansräkningen inför kritiska fondförvaltarögon.

Ett bolag som det varit knäpptyst kring sedan det fiaskoartade försöket i fjol att gå till börsen är kylskåpstillverkaren Dometic. Då fick bolaget nobben när ägaren EQT med vd Conni Jonsson försökte ta för bra betalt. Men de är snart tillbaka igen.

– Det är bara att trycka på knappen, de kan gå till börsen i morgon. Men räkna med i början av nästa år, säger en som vet.

Det är lite veligt på Stockholmsbörsen just nu och marknadens aktieplockare plöjer börslistorna så att ögonen blöder på jakt efter intressanta papper.

Transcom, Addtech och Observer, är tre snabba köptips från en förvaltare på stan.

– Alla snackar om Transcoms beroende av Tele2. Men när det börjar gå sämre för Tele2 kommer de ösa på med mer callcentertjänster vilket beyder mer kulor för Transcom. De är kontracykliska, påpekar killen.

_______________

VECKANS LÅGODDSARE!

Säg ordet redovisningsregler och de flesta av oss faller i djup sömn. Men för den som orkar läsa på finns pengar att tjäna. Skogsbolagen kommer till exempel att trolla fram miljarder när skogen måste värderas upp till marknadspris. I Holmen snackas det om övervärden på 5-10 miljarder…
________________

VECKANS VAD VAR DET VI SA?

I förra veckans Golv pekade vi på att det lilla It-bolaget Addnode riskerade att åka på en stjärnsmäll. I veckan visade det sig mycket riktigt att största kunden Dagens Nyheters sajt och tidning havererade på grund av Addnodes it-system. Bolaget kommer att kastas ut nästa år. De som sålde på Golvets uppgifter slapp ett kursras på 15 procent.

Vem sa att Song Networks var ett av “börsens klockrenaste uppköpscase”? Läs gamla Golv så får ni se?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.