Dollar
Dollarn visar styrka
De europeiska obligationsräntorna uppvisar små förändringar under fredagsförmiddagen, medan räntorna i USA visar på stigande nivåer från i går eftermiddag. Den tyska tioåringen ligger samtidigt kvar på historiskt låga nivåer, något över rekordlåga 0,14 procent som noterades under gårdagen.
En räntestrateg vid Citigroup spår att Tysklands tioåriga obligationsränta sannolikt kommer att sjunka från den nuvarande nivån på 0,16 procent till -0,05 procent under det andra kvartalet i år.
På valutamarknaden har euron försvagats ytterligare mot dollarn och kronan i kölvattnet av ECB:s obligationsköp, som sänkt euroområdets räntor och därmed minskat intresset för euron. Dollarn har också gått starkt alltsedan onsdagens penningpolitiska protokoll från Federal Reserve, som visade att vissa ledamöter fortfarande vill höja styrräntan i juni. EUR/USD noteras vid den lägsta nivån sedan i mars.
“En period av svag amerikansk data och en stark dollar – inget av detta verkar för närvarande bekymra Federal Reserve och distrahera centralbanken från sin planerade normalisering av penningpolitiken. Det är tydligen vad marknaden tog med sig från Feds senaste protokoll”, kommenterade Commerzbank.
USA:s skuldförvaltning bekräftade i en halvårsrapport att det har skett en ekonomisk inbromsning i landet under årets första kvartal, men uppger att det delvis återspeglar dåligt vinterväder.
Enligt The Wall Street Journals senaste enkät förväntar sig ekonomer i genomsnitt att dollarn kommer att stärkas med ytterligare 1,7 procent mot euron till halvårsskiftet, för att därefter stärkas ytterligare.
Under fredagsförmiddagen har det varit fokus på industriproduktion, inflationssiffror och svenska bostadspriser.
Pundet sjönk till den lägsta noteringen på fem år mot dollarn efter nedslående industriproduktionssiffror från Storbritannien. Produktionen steg 0,1 procent i årstakt under februari, lägre än både förväntningarna och föregående månads utfall.
Under morgonen presenterades prisstatistik från Kina där KPI visade en årstakt på 1,4 procent i mars, vilket var i linje med förväntningarna. PPI var samtidigt -4,6 procent i årstakt. Även det var som väntat och en viss uppgång från -4,8 procent föregående månad.
“Lägre matpriser kommer troligen att dra ned inflationen än mer under kommande månader. Det stöder vår syn om att centralbanken kommer att sänka bankernas reservkrav och styrräntan ytterligare detta kvartal, då beslutsfattarna verkar mer oroade än oss angående deflationshotet”, kommenterade Capital Economics.
Norges inflationssiffror, vilka är de sista innan centralbankens nästa penningpolitiska möte, inkom något lägre än förväntningarna. KPI steg med 2,0 procent i årstakt, mot +1,9 procent föregående månad.
I Danmark ökade KPI med 0,6 procent i årstakt under mars, vilket var en uppgång från +0,2 procent föregående månad.
Småhuspriserna i Sverige steg med nästan 2 procent under tremånadersperioden januari-mars jämfört med föregående tremånadersperiod, enligt statistik från SCB. På årsbasis steg priserna med nära 9 procent.
Efterfrågan på den svenska bostadsmarknaden är mycket stark och det är en tydlig fördel för säljarna på bostadsmarknaden. En anledning till att marknaden är het uppges vara att många vill köpa bostad innan amorteringskravet införs, enligt Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel där 475 av företagets mäklare runt om i landet har deltagit.
Under eftermiddagen väntas indisk industriproduktionsdata och USA-statistik över importpriser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.