Dollarn tappar mark

Kronan stärks gentemot dollarn på fredagen.

De svenska obligationsräntorna med längre löptider visade små rörelser med en dragning uppåt under fredagsförmiddagen, i linje med de tyska räntorna.

På valutamarknaden stärktes kronan och euron mot dollarn. Dollartappet fick bränsle av svagare amerikansk husstatistik än väntat under torsdagseftermiddagen och marknaderna har på förhand smält uppgifterna om att det inte förväntas bli någon uppgörelse kring Grekland vid dagens eurogruppsmöte.

“Investerare köper euro innan fredagens månatliga eurogruppsmöte. Då det ser ut som att de är något mer optimistiska om potentialen för ett avtal som kan låsa upp nästa del i räddningspaketet för Grekland, återspeglar vändningen i EUR/USD i verkligheten täckköp av blankade positioner inför mötet”, kommenterade valutastrategen Kathy Lien på BK Asset Management.

Tyska IFO-index, vilket mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland, visade ett utfall på 108,6 i april. Det var högre än 107,9 månaden innan och starkare än förväntningarna på 108,4. Euron och riskaptiten stärktes efter statistiken.

“IFO-index för april säger att Tysklands ekonomi är stark igen. Det kommer att gynna hela Europa”, kommenterar Helge Pedersen, Nordeas chefsekonom, på fredagen.

Under onsdagskvällen kvällen kom vissa positiva signaler om att Tysklands förbundskansler Angela Merkel skulle vara överens med Greklands regeringschef Tsipras om ett mildare budgetmål för 2015.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem upprepade på morgonen att han inte förväntar något beslut avseende Grekland i dag. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble står fast vid samma sak. Grekland har inte slutfört det tekniska arbetet avseende reformer, uppgav EU-kommissionens vice-chef Valdis Dombrovskis. Flera euroländers finansministrar uppger sig vara trötta på eller irriterade kring Greklands hantering av reformarbetet.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis anser att de internationella långivarna måste upphöra med “strategin som har misslyckats” i samtalen med Grekland. Regeringen önskar “rimliga antaganden” gällande primära överskott länkat till tillväxten, investeringarna och exporten.

Man är villiga att rationalisera pensionssystemet genom att begränsa tidiga pensionsavgångar och man är även redo att fortsätta med delvisa privatiseringar av statliga tillgångar, heter det.

“Nästa viktiga datum är eurogruppsmötet den 11 maj – en dag innan Grekland behöver återbetala 750 miljoner euro till IMF”, kommenterade Société Générale. Commerzbank bedömer dock att Grekland kan förbli likvida till slutet av juni.

“Därmed kommer ett beslut kring en betalningsinställelse bara att tas då, snarare än vid dagens möte för eurogruppen”, kommenterade Commerzbank.

En betalningsinställelse för Grekland behöver inte nödvändigtvis betyda att landet lämnar EMU, enligt en enkät som Bloomberg gjort med 29 bedömare. Sannolikheten för att Grekland kommer att missa vissa betalningar under de kommande veckorna bedöms till 40 procent och sannolikheten för att Grekland lämnar EMU uppgår till 30 procent, enligt enkäten.

I eftermiddag väntas amerikansk statistik över order på varaktiga varor under mars.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.