Dollar
Dollarn faller tungt
De svenska obligationsräntorna pressades över hela linjen efter den svenska inflationsstatistiken och differensen mellan den svenska och tyska tioårsräntan krympte från 17 till 14 räntepunkter.
USA:s detaljhandel steg med 0,9 procent under mars i jämförelse med månaden innan. Det var svagare än förväntningarna på en ökning med 1,1 procent och ledde till att marknaden prisade in en ökad sannolikhet för att Federal Reserve avvaktar längre med att höja styrräntan. Enligt terminsprissättningen uppgår sannolikheten nu endast till 6 procent för att centralbanken kommer att höja styrräntan i juni. Sannolikheten för en höjning i september skruvades samtidigt ned till 29 procent, jämfört med 31 procent under måndagen.
“Sammantaget antyder den reviderade banan för kärnförsäljningen en svagare konsumtionsprofil under det första kvartalet. Efter att ha tagit med den svagare statistiken än väntat för mars, såväl som revideringarna för föregående månader, föll vårt uppskattade estimat för konsumtionen till 1,7 procent, från 2,1 procent. Det sänker vårt uppskattade estimat för BNP under det första kvartalet med två tiondelar till 1,0 procent”, skrev Barclays Capital efter statistiken.
Även statistiken över konfidensindikatorn för småföretag i USA, enligt NFIB, bjöd på en negativ överraskning. Index sjönk till 95,2 i mars, vilket kan jämföras med 98,0 månaden innan och med förväntningarna på 98,0. Övrig USA-statistik över producentpriser och industrilager som kom under eftermiddagen hamnade nära förväntningarna.
Den internationella valutafonden, IMF, upprepade prognosen för världsekonomin om en tillväxt på 3,5 procent under 2015. Samtidigt skruvade man upp BNP-tillväxtprognosen för 2016 med en tiondels procentenhet till 3,8 procent.
Avseende Sverige räknar IMF med en tillväxt på 2,7 procent i år och med 2,8 procent nästa år. Riksbanken bör överväga att genomföra ytterligare kvantitativa lättnader, anser IMF. Inflationen, mätt som KPI, väntas hamna på 0,2 procent 2015 och på 1,1 procent 2016.
Den svenska konsumentprisinflationen var 0,2 procent i mars, vilket var strax under marknadens förväntan om 0,3 procent enligt SIX News analytikerenkät. Inflationen exklusive räntor, KPIF, låg kvar vid 0,9 procent. Det var visserligen marginellt över Riksbankens prognos, men marknaden hade trott på ett visst inflationsuppsving.
“Siffrorna ger stöd till ytterligare lättnader från Riksbanken”, kommenterade Andreas Wallström, chefsanalytiker vid Nordea.
“Fortsatt lågt inflationstryck i mars fortsätter pressa Riksbanken till nya åtgärder om några veckor men det känns inte bra”, uppgav SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.
Svensk arbetsmarknadsstatistik för mars var något starkare än väntat och visade en arbetslöshet på 4,0 procent, ned från 4,2 procent månaden innan. Väntat var 4,1 procent enligt SIX News enkät. Den totala arbetslösheten sjönk lika många tiondelar till 7,9 procent.
Grekland var på tapeten igen med uppgifter om att regeringen planerar att ställa in betalningarna till IMF om man inte når en överenskommelse med långivarna i april, något som har förnekats av regeringen.
“Även om ryktena dementeras av företrädare för den grekiska regeringen är det rimligen ytterligare en bricka i det förhandlingsspel som har pågått sedan den grekiska regeringen tillträdde i början på året”, kommenterade SEB.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.