Dollarn faller mot euron

Räntorna i sydeuropeiska länder som Grekland, Italien och Spanien sjönk på måndagen sedan Grekland ombildat den grupp som förhandlar i samtalen med landets långivare. Euron stärktes samtidigt mot dollarn som sjönk brett. Yenen försvagades dock än mer efter att Fitch sänkt Japans kreditbetyg.

Den svenska tioårsräntan sjönk ett par punkter medan den tyska var oförändrad. Den svenska kronan stärkts en aning.

Sentimentet kring Spanien gynnades av att Spaniens premiärminister Mariano Rajoy uppgett att regeringen kommer att höja prognosen för landets tillväxt från +2,4 till 2,9 procent för 2015. Spaniens ekonomi förväntas fortsätta att öka sysselsättningen i en rekordhög takt under året och kan fortsätta att göra det under de kommande åren om landet håller sig till vettig ekonomisk politik som möjliggjort den ekonomiska återhämtningen, enligt Rajoy.

USA-räntorna steg ett par punkter i det riskaptitliga klimatet inför onsdagens penningpolitiska besked från Federal Reserve. Markits inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA sjönk dock preliminärt från 59,2 till 57,8 i april, vilket var svagare än väntade 59,5. April-datan indikerar emellertid en fortsatt uppgång i produktionen inom den amerikanska tjänstesektorn, även om tillväxttakten mildrades från i mars när indexet nådde den högsta nivån på sju månader.

“Tjänstesektorn åtnjöt stark tillväxt under inledningen av årets andra kvartal, vilket är ytterligare bevis för att ekonomin alltjämt är i god form”, sade Markits chefsekonom Chris Williamson.

Efter fredagens misslyckade eurogruppsmöte var den grekiska skuldsituationen fortsatt i fokus. Vissa av finansministrarna inom EMU uppgav under fredagens eurogruppmöte, för första gången, att de överväger planer vad man ska göra om man inte kan nå något avtal kring Greklands framtida finansiering innan slutet av juni.

Italiens ekonomiminister Pier Carlo Padoan uppgav att det inte skett några diskussioner om en alternativ plan för Grekland vid det senaste eurogruppsmötet. Det låsta förhandlingsläget har dock fått andra ministrar inom EMU att föreslå en diskussion kring en alternativplan, om förhandlingarna mellan långivarna och Grekland misslyckas, uppgav han.

Nästa ordinarie möte för eurogruppen är den 11 maj och det är strax innan Grekland behöver genomföra en ny betalning till IMF på 780 miljoner euro. Greklands premiärminister Alexis Tsipras ska enligt tidningsuppgifter på söndagen ha försökt övertyga Tysklands förbundskansler Angela Merkel om ett nytt tidigare eurogruppsmöte, utan framgång.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.