Dollarn faller mot euron

De svenska obligationsräntorna med kortare löptider har under veckans sista handelsdag sjunkit något. Mindre rörelser har noterats på den tyska räntemarknaden. I USA har obligationsräntorna sjunkit, medan de sydeuropeiska har stigit marginellt.

På valutamarknaden har kronan trots svängningar noterat sammantaget försumbara förändringar gentemot gårdagen, men har stärkts något mot dollarn. Efter gårdagens dollardepreciering har den amerikanska valutan fått sig en ny törn på fredagen, och noterades runt lunch till den lägsta nivån mot euron på två veckor.

Orderingången i USA över varaktiga varor steg med 4,0 procent i mars jämfört med månaden innan, mot väntade +0,6 procent. Dock sjönk orderingången exklusive transportsektorn för den sjätte månaden i rad, med -0,2 procent, mot en förväntad uppgång på 0,3 procent.

Under fredagen har eurogruppens möte i Riga, där euroområdets finansministrar mötts för att diskutera det grekiska räddningsprogrammet, varit i blickfånget. I linje med officiella uttalanden i upptakten till mötet gav dagens sammanträde ingen lösning på den grekiska skuldsituationen.

“Vi träffade en överenskommelse för två månader sedan och vi hade hoppats att i dag ha positiva resultat och en överenskommelse på vilken vi kunde ta ett beslut, men vi är fortfarande långt därifrån”, sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem efter mötet.

Greklands situation kommer att tas upp igen vid det ordinarie eurogruppsmötet den 11 maj, uppgav Dijsselbloem vidare.

EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici sade att en acceleration av ansträngningarna i samtalen avseende Grekland är den enda lösningen om Grekland vill ha en förankring inom eurosamarbetet.

“Vi räknar fortfarande med ett avtal i sista minuten för att säkra finansieringen från Greklands långivare som det mest sannolika utfallet, men risken av en missad betalning kan inte uteslutas”, skrev Fitch i ett pressmeddelande under dagen.

På den i övrigt tunna makroagendan visade tyska IFO-index, vilket mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland, ett utfall på 108,6 i april. Det var högre än 107,9 månaden innan och starkare än förväntningarna på 108,4. Euron och riskaptiten stärktes efter statistiken.

“IFO-index för April säger att Tysklands ekonomi är stark igen. Det kommer att gynna hela Europa”, kommenterade Helge Pedersen, Nordeas chefsekonom, på fredagen.

Under nästa vecka väntas Riksbankens penningpolitiska besked, där 5 av 14 analytiker i SIX News enkät spår att reporäntan sänks till -0,50 procent. Medelvärdet är -0,40 procent.

Dessförinnan kommer svensk statistik i form av Konjunkturinstitutets barometrar, handelsbalans för mars och detaljhandeln för samma månad.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.