Dollarkursen stärks

Måndagens och tisdagens ränteuppgångar i Sverige och utlandet konsoliderades på onsdagen som bjöd på små rörelser. Dollarn stärktes något medan den svenska kronan uppvisade begränsade förändringar.

Konjunkturinstitutet levererade sin årliga lönebildningsrapport som denna gången rönt intresse med anledning av nästa års avtalsrörelse. Rapporten var som väntat neutral, där risker noterades i händelse av både höga och låga löneökningar.

Swedbank anser ändå att rapporten stödjer Riksbankens politik, då KI i rapporten slår fast att inflationsmålet fortsatt bör vara ankare för lönebildningen.

KI justerade även upp sina prognoser för svensk kalenderkorrigerad tillväxt för 2015 och 2016, samtidigt som arbetslöshetsprognosen justeras ned för samma år.

Även Handelsbanken har levererat positivare utsikter för den svenska ekonomin, där tillväxtbedömningen för 2015 revideras upp med en tiondels procentenhet till +2,9 procent. Prognoserna för arbetslösheten skruvades samtidigt ned för både 2015 och 2016.

I övrigt från Sverige steg hushållens konsumtion med 1,4 procent i årstakt i augusti, ned från +3,0 procent månaden innan.

Riksbanksledamoten Martin Flodén höll ett tal i Västerås där han framhöll att Riksbankens penningpolitik har effekt på inflationen och upprepade åtagandet om att nå inflationsmålet.

“Vi kommer fortsätta med en expansiv penningpolitik för att säkerställa att inflationen fortsätter att stiga mot målet”, sade Flodén.

Internationella valutafonden bedömer i sin globala finansiella stabilitetsrapport att den finansiella stabiliteten har förbättrats i de mogna ekonomierna sedan april 2015.

ECB-ledamoten Klaas Knot, som även är chef för Nederländernas centralbank, varnade dock tidigare under dagen för att den ökade volatiliteten på finansmarknaderna, som underblåses av osäkerheten kring Federal Reserves kommande räntehöjning och läget på tillväxtmarknaderna, utgör en stor risk mot den finansiella stabiliteten.

Dagens statistik gick annars i industriproduktionens tecken. Storbritanniens utfall överraskade på uppsidan med pundförstärkning som följd.

Spaniens dito var samtidigt en besvikelse sett till förväntningarna, liksom Tysklands som sjönk med 1,2 procent i månadstakt, jämfört med väntade -0,1 procent. Det tyska ekonomidepartementet uppgav att nedgången huvudsakligen kan hänföras till tidpunkten för skollov och att företagens förtroende kommer att ge stöd till en måttligt positiv trend inom tillverkningssektorn.

Barclays väljer att behålla sin tillväxtprognos för det tredje kvartalet, men framhåller att “dagens data pekar på en nedsiderisk om industriproduktionen inte svänger upp i september, i synnerhet på grund av den kortsiktiga effekten av Volkswagen-skandalen.”

Den japanska centralbanken beslutade som väntat på onsdagen att hålla de penningpolitiska stimulanserna oförändrade och även den ekonomiska huvudbedömningen upprepades.

Centralbankschefen Haruhiko Kuroda var optimistisk och uppgav att underliggande pristrenderna förbättras stadigt. Bedömare pekar samtidigt på att tonläget var detsamma innan det att lättnadsprogrammet utökades föregående år, och flera analytiker förväntar sig ytterligare åtgärder vid nästa penningpolitiska besked den 30 oktober.

Under torsdagen väntas bland annat ett penningpolitiskt besked från Bank of England samt protokoll från centralbanksmöten som Federal Reserve och Europeiska centralbanken har hållit på sistone.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.