Dollarkursen stärks

På obligationsmarknaderna letade sig räntorna något upp under måndagen med stöd av viss riskaptit sedan Kinas BNP-statistik inkommit något över förväntan och tagits emot med en viss lättnad. De amerikanska korträntorna steg samtidigt till den högsta nivån sedan 2013 efter växande oro kring landets skuldtak där förhandlingarna går trögt.

“Störningen på marknaden för statsskuldsväxlar kommer att fortsätta att vidgas under de kommande veckorna, såvida vi inte får positiva nyheter kring skuldtaket”, säger en ränteekonom vid Jefferies LLC till Dow Jones Newswires.

Kinas BNP-tillväxt uppgick till +6,9 procent under det tredje kvartalet, vilket kan jämföras med förväntningarna på +6,8 procent. Under det första och det andra kvartalet låg årstakten på 7,0 procent.

“Trots att man alltid måste ha en brasklapp för riktigheten i officiell statistik från Kina verkar i alla fall marknaden se positivt på siffran”, noterade SEB.

På valutamarknaden stärktes dollarn tydligt mot såväl kronan, euron som den japanska yenen, efter förväntningar om ökad sannolikhet för stramare penningpolitik från Federal Reserve. Den svenska valutan gick samtidigt svagt mot flera valutor.

Från USA meddelades att det amerikanska husmarknadsindexet NAHB har stigit till den högsta sedan oktober 2005. Utfallet på 64 överträffade marknadens förväntan som låg vid 62.

Vissa bedömare såg negativt på statistiken från Kina som inte bara innehöll BNP-siffror. Danske Bank ansåg att statistiken var något nedslående, då industriproduktionen sjönk till +5,7 procent i årstakt under september, från +6,1 procent månaden innan. Vidare inkom även investeringar i fasta tillgångar under september lägre än väntat och vid den svagaste nivån på 15 år, medan detaljhandeln var i linje med förväntan.

“Emellertid visar inte datan några tecken på en kollaps i den kinesiska ekonomin, och ger därför en viss lättnad till den överlag mycket pessimistiska bilden av Kina”, skrev Danske Bank.

Kinas premiärminister Li Keqiang underströk under helgen vikten av fortsatta finansiella marknadsreformer och sade att det kan bli svårt för regeringen att uppnå sina ekonomiska mål.

ECB-ledamoten Ewald Nowotny har uppgett att finanspolitiken inom EMU kan komma att behöva bli mer expansiv för att säkra den ekonomiska tillväxten.

“Under en betydande tidsperiod var finanspolitiken begränsande. Nu kan den beskrivas som neutral, men det kan finnas ett behov för att bli expansiv”, sade Nowotny i en intervju med polsk media. Han signalerade samtidigt att ECB kanske inte är redo att i närtid besluta om att utöka de kvantitativa lättnaderna till efter september 2016.

Japans finansminister Taro Aso har sagt att centralbanken sannolikt inte kommer att expandera sin penningpolitik i nuläget. Detta på grund av överskottet av likviditet i ekonomin och svag inhemsk efterfrågan.

Från svenskt håll har nu Bankföreningen sällat sig till de som vill se en gradvis utfasning av ränteavdraget. Avtrappningen bör enligt Bankföreningen ske parallellt med skattesänkningar för bland andra pensionärer och löntagare.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.