Doldismiljardären och tidigare fotbollsspelaren tar jättebet i SAS

Henrik Lind är en av Danmarks rikaste människor och har tidigare gjort stora affärer med Equinor och EQT. Nu blir han och hans investmentbolag storägare i SAS. "Vi är stolta", säger Lind.
Henrik Lind har tidigare varit aktiv fotbollsspelare i sin hemstad Aarhus. Nu går han en ny match - att få ordning på SAS.
Henrik Lind har tidigare varit aktiv fotbollsspelare i sin hemstad Aarhus. Nu går han en ny match - att få ordning på SAS. Foto: Pressbild / Lind Invest

Den danske miljardären och filantropen Henrik Lind blir överraskande den störste ägaren av kött och blod i “nya” SAS. Hans helägda investmentbolag Lind Invest ApS i Aarhus satsar 1,2 miljarder svenska kronor för att bli ägare till nära 10% i SAS. Investeringen motsvarar cirka 8% av hans förmögenhet på drygt 9 miljarder danska kronor.

Henrik Lind är bara 48 år och redan en av Danmarks rikaste. År 2020 kom han enligt Berlingske Tidene på 24 plats i listan över de 100 rikaste danskarna. Sedan dess har han avancerat i listan då hans Lind Invest tjänat ytterligare 2,5 miljarder danska kronor trots en förlust i fjol på 857 miljoner Dkr.

Lind Invest har en balansomslutning på nära 14 miljarde SEK, varav 11 miljarder är eget kapital.

Vinst på 3 miljarder

För danskarna är Henrik Lind känd för att vara mannen som satte Danmark på kartan över världens främsta energihandlare. Efter en toppost på Energi Danmark startade han 2004 Danske Commodities, med affärsidén att handla med elkontrakt på samma sätt som aktier. Framgången blev enorm och 2019 sålde han bolaget till Equinor, tidigare Statoil, med en vinst på 3 miljarder Dkr.

Lind Invest har utöver energihandeln i Danska Commodities varit delägare i en färöisk bank, haft en ägarposition i färjerederiet Molslinjen som han sålde till EQT 2020. Bland de senaste investeringarna återfinns danska Huscompagniet där också EQT varit ägare. I övrigt märks olika fastighetsinvesteringar och private capitalengagemang.

Henrik Lind har däremot inte tidigare några investeringar eller erfarenhet av flygbranschen. I pressreleasen från SAS förklarar han sin investering i flygboloaget såhär: ”SAS gör betydande framsteg med sin transformationsplan SAS FORWARD och vi ser stora framtida möjligheter för bolaget. Vi är stolta över att vara en del av detta nya välbehövliga transformativa steg för SAS och ser fram emot att stötta bolaget som ägare framöver.”

Anko van der Werff, VD och koncernchef för SAS och Carsten Dilling styrelseordförande i SAS under en pressträff på SAS huvudkontor i Solna, där de nya storägarna presenterades.
Anko van der Werff, VD och koncernchef för SAS och Carsten Dilling styrelseordförande i SAS under en pressträff på SAS huvudkontor i Solna, där de nya storägarna presenterades. Foto: Christine Olsson/TT

Ligger bakom fotbollsstadion

En av förklaringarna till den stora förlusten i fjol i Lind Invest var avsättningar till olika donationer bland annat Lind Foundation startat för barn som har det svårt. För Aarhusborna är han också känd för sitt bidrag på en kvarts miljard danska kronor i Projekt Kongelunden, ett stadsdelsprojekt som bland annat innehåller en stor fotbollsstadion. Henrik Lind har tidigare varit aktiv fotbollsspelare i sin hemstad Aarhus.

SAS-aktien blir värdelös i och med tisdagskvällens nyheter och kommer också att avnoteras från Stockholmsbörsen. Av förståeliga skäl rasar aktien också handlöst på Stockholmsbörsen på onsdagen. Här hittar du dagens vinnare och förlorare på börsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.