Doldisarna som tjänat 700 miljoner på Hemtex
Priveq Investment är en riktig doldis på den svenska riskkapitalmarknaden – och lever i skuggan av sina mer kända och större branschkollegor som Nordic Capital och EQT.
Priveq Investment härstammar från Skandia Investments som startades redan 1983 som ett av de första riskkapitalbolagen i Sverige. 1998 togs externa investerare in till en ny fond och ledningen i Skandia Investments blev delägare i förvaltningsbolaget på samma sätt som i Nordic och Industrikapital.
I januari 2004 blev fonden storägare i Hemtex. För 40 miljoner kronor fick Priveq för 35 procent vilket värderade textilkedjan till 114 miljoner kronor.
När Hemtex gick till börsen i oktober förra året hade värdet växt till drygt 1,5 miljarder.
– Man ska komma ihåg att det var en helt annan situation i Hemtex när vi gick in. Bolaget hade precis börjat visa svarta siffror och var i behov av pengar för att finansiera expansionsplanerna. Det har hänt väldigt mycket i bolaget sedan dess, säger Magnus Hardmeier.
– Men visst är timing viktigt i affärer.
I samband med noteringen sålde Priveq aktier för 164 miljoner kronor och minskade ägandet till 19,2 procent.
Och på börsen har Hemtex blivit en braksuccé. Jämfört med noteringskursen 56 kronor har aktien klättrat 100 procent till 112 kronor som högst idag. Uppgången har eldats på av en stark rapport häromdagen. Börsvärdet är nu uppe i 3 miljarder kronor.
Priveq Investments kvarvarande post är värd 590 miljoner. Totalt har alltså investeringen växt från 40 miljoner kronor till 755 miljoner – en ökning med nätta 1 800 procent på drygt två år.
– Vi är förstås väldigt nöjda med utvecklingen. Det är en av våra bästa affärer helt klart, säger Magnus Hardemeier.
Priveq har lovat att behålla aktierna minst ett år efter introduktionen.
Vinsten på drygt 700 miljoner kronor innebär ett klipp även för delägarna. Liksom i andra riskkapitalbolag får de en del av avkastningen. Hemtex ligger i den fond som startades 1998 och där går 15 procent till partners, förutom Magnus Hardmeier som också är vd även Christer Dahlström, ordförande, Henrik Westfeldt, Mikael Selin, Louise Nilsson, och Karl-Johan Willén.
Priveq håller just nu på att stänga en tredje fond, Priveq Investment III. Där får delägarna 20 procent, vilket är legio i branschen. En första stängning gjordes ifjol på 600 miljoner. Bland investerarna fanns Tredje Ap-fonden och KF Invest.
– Vi räknar med att få in 1,2 miljarder totalt i fonden vilket betyder att vi kommer förvalta cirka 2,2 miljarder, säger Magnus Hardmeier som själv jobbat i Skandia Investment/Priveq sedan 1987.
Investerare sedan tidigare är bland annat Skandia Liv, Handelsbanken Liv, Fjärde Ap-fonden och Orkla. Bland ett tiotal portföljbolag finns förutom Hemtex även modekedjan Boomerang och M2 Engineering som tillverkar maskiner för dvd-tillverkning.
Enligt Magnus Hardmeier har Priveq medvetet valt att hålla en låg profil.
– Vi är nischade rätt mycket mot familje- och entreprenörsföretag och då kan det vara en fördel, säger han.
Han vill likna Priveq mest vid Ratos.
– Men vi är mindre vilket ger oss en egen nisch.
Sedan starten 1983 är avkastningen i Skandia Investment och Priveq netto 22 procent per år. Totalt har det investerats i 96 bolag, varav 24 gått till börsen, bland annat Nefab, Strålfors och HL Display.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.