Dokument: Göran Lindahl allt starkare i Ericsson

Stora förändringar är på gång i Ericsson styrelse. Den före detta ABB-chefen Göran Lindahl har överraskande seglat upp som en fullgod kandidat till ordförandeposten när Lars Ramqvist väljer att kliva av.

Samtidigt har Percy Barneviks roll reducerats eftersom han är hårt pressad i ABB.

Ekonomi24 har talat med flera källor med mycket god insyn i styrelsearbetet i Ericsson för att titta närmare på hur det fungerar ett halvår efter det att styrelsen mirakulöst överlevt en av de större klappjakterna som föregått en svensk bolagsstämma.

Bilden som växer fram beskrivs bäst genom de roller som några av personerna spelar i styrelserummet.

-Kurt Hellström, Ericsson VD, har gått från att bara intressera sig för försäljningsfrågor till att ta ett helhetsgrepp om Ericsson. Vårens idé att tillsätta en intern styrelsegrupp som skulle gå igenom effektivitetsprogrammet var Kurt Hellströms egen. Gruppen, bestående av Göran Lindahl, SCA-chefen Sverker Martin-Löf, fd Compaq-chefen Eckhard Pfeiffer samt Lars Ramqvist fortsätter att träffas och fungera som bollplank till Ingemar Blomqvist som har ansvaret för företagets omstruktureringsprogram.

Kurt Hellström låg också bakom beslutet att utse Per Anders Sandström som COO med tydligt ansvar att bygga upp en långsiktig kultur av kostnads-och effektivitetstänkande. Därmed är Kurt Hellström inte lika beroende av Lars Ramqvist längre. Det nya ledningsteamet gör det också nödvändigt för Kurt Hellström att bli kvar några år. Kronprisar som exempelvis Einar Lindqvist, ny chef för et största affärsområdet 2G -och 3G-system, måste hinna bli varm i kläderna innan det är dags för nästa rockard.

-Göran Lindahl valdes in som vanlig styrelseledamot på bolagsstämman 1999. Göran Lindahls processkunnande uppges ha varit till god nytta i arbetet att rätta till Ericssons kostnadsproblem. Dessutom har Göran Lindahl efter det at han i våras blev invald i Sonys styrelse fungerat som en viktig länk mellan företagen. När Sonys ledning var i Stockholm för att sjösätta det nya mobilbolaget med Ericsson i mitten av september agerdae Göran Lindahl dörröppnare och arrangerade ett vänskapsmöte mellan Sonychefen Nobuyuki Idei och statsminister Göran Persson.

För en dryg vecka sedan flyttade Göran Lindahl fram sin position på den internationella arenan ytterligare genom utnämningen till vice ordförande i gruvjätten Angloamerica. Nästa år blir han ordförande. Han har redan uppdrag för FN, Dupont och investmentbanken Salmon SmithBarney.

Lindahls framskjutna roll i Ericsson har kommit snabbt. Så sent i vintras var han ute i kylan, efter att Percy Barnevik slängt ut honom från ABB. I vintras pekades Göran Lindahl därefter officiellt ut som den ansvarige för att ABB misslyckats.

I takt med att tiden går har dock allt mer av ansvaret för ABB:s havererade aktiekurs börjat falla på både Percy Barnevik och den nuvarande ABB-chefen Jörgen Centerman.

-Tom Hedelius, en av två vice ordförande i Ericssons styrelse. Han har de senaste åren beskrivits som en bromskloss som mest motsatt sig tillsättandet av en ny finanschef och drivit frågor om huvudkontorets flytt till London. Men det sägs vara historia nu, säger Ekonomi24:s källor. Problemet med två vice ordförande – där den ena kommer från Investor och den andra från Handelsbanken – kvarstår i och för sig, men prestigefrågorna blir allt färre.

”Tom Hedelius kan till och med bytta ståndpunkt och öppet säga att han ändrat sig. Sådant hände aldrig förr”, säger en källa.

En fjärde roll spelas av ordförande själv Lars Ramqvist. Han beskrivs som lika aktiv som tidigare även om hans roll i styrelsen inte längre är lika betydelsefull. I samband med fjolårets stämma stod det mer eller mindre klart att han skulle lämna vid bolagsstämman 2002. Dels motiverade storägarna Investor och Industrivärden återvalet av styrelsen enbart med att läget i Ericsson var så allvarligt att förändringar i styrelsen bara skulle förvärra situationen ytterligare. Dels signalerade Lars Ramqvist själv att vid stämman att han skulle lämna posten när den värsta stormen lagt sig.

Idag talar aktieägare som hade kontakter med styrelsen och ledningen inför stämman om att det handlade om direkt utpressning.

”Dom (Ramqvist/Hellström) sa att Ericsson hade problem med att betala lönerna och var tvungen att forcera igenom en försäljning av de utländska fastigheterna. Vi hade inte något annat val än att backa på vårt krav på en översyn av styrelsen.”, säger en källa.

I andra problemdrabbade telekombolag som Motorola, Lucent och Nortel har styresleordföraden och VD redan bytts ut. I det kraschade brittiska Marconi sitter ordförande och VD på nåder för att rensa upp under ordnande former.

Redan för ett halvårsedan spekulerades det i att Göran Lindahl skulle kunna fungera som nästa ordförande i Ericsson. Då hette det att hans möjligheter blockerades av Percy Barnevik. Istället fördes Percy Barneviks eget namn fram, något som dock aldrig realiserades eftersom Barnevik då sade sig inte vara intresserad av uppdraget.

Idag sägs det officiella tonläget mellan de två vara mer nyanserat. Percy Barnevik är helt upptagen med att hantera Martin Ebner, den schweiziska finansmannen som seglat upp som en ovälkommen storägare i både Investor och ABB. Barnevik uppges inte längre ha några synpunkter på Göran Lindahls roll i Ericsson. Till det kan också läggas att Göran Lindahl egentligen inte är en Wallenbergman och därmed skulle kunna fungera som en ”kompromisskandidat” mellan de två sfärerna.

Det finns en tredje kandidat, SCA-chefen Sverker Martin-Löf. Även han har fått en allt mer framskjuten roll i Ericssons styrelse. Han väntas därtill snart kliva upp som ordförande i SCA efter Bo Rydin. Sverker Martin-Löf saknar dock den internationella tyngd som både Göran Lindahl och Percy Barnevik besitter.

I slutändan är det förstås Kurt Hellström själv som avgör vem som blir ordförande, ”den Ericsson-traditionen består så länge ägarbilden ser ut som den gör”, säger en källa. ”Kurt kan fortfarande ta sin hatt och gå. Även om han inte behöver Lars Ramqvist längre är det han som tillslut avgör vem av de tre som blir ny ordförande”.

I samband med bolagsstämman i våras tillsattes en nomineringskommitté med uppgift att under ordnade former utse en styrelse till nästa år. I kommittén sitter Percy Barnevik, Bo Rydin, Lars Ramqvist, samt de två institutionella storägarna Alectas VD Lars Otterbeck liksom Roburs VD Anders Ek.

Utöver ovan nämnda personer består Ericssons styrelse av vice ordförande Marcus Wallenberg, Niall FitzGerald, koncernchef i Unilever, Clas Reuterskiöld, fd VD i Industrivärden, samt Peter Sutherland, styrelseordförande i Goldman Sachs.

På nomineringskommitténs bord ligger också frågan om en förändring av rösträtten i Ericsson. Frågan är lika aktuell som tidigare även om de institutionella investera Ekonomi24 varit i kontakt med mest talar om den som av principiell karaktär. Så länge A-aktieägarna kräver ekonomisk kompensation förblir frågan svår att lösa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG