DNG-ägare kan snuva Pomperipossa
”Det har varit en stor del av mitt yrkesliv att ändra på regler och förordningar som strider mot sunt förnuft. Därför så tycker jag att det vore fan om man inte skulle kunna komma tillrätta med det här”, säger PR-gurun Jerry Bergström som är delägare i konkursdrabbade DNG.
Han har personligen en halv miljon kronor att vinna på att Pomperipossa-skatten mildras eller helt avskaffas sedan han sålt sitt PR-bolag Jerry Bergström till DNG under förra året. Orsaken är att de gällande skattereglerna utgår från den köpesumma som erlades vid den ursprungliga affären utan att ta hänsyn till en efterföljande börsnedgång eller som i DNGs fall – konkurs
DNGs styrelse konstaterade redan i december att verksamhetens skulder inte längre gick att bära men det faktum att styrelsen valde rekonstruktionsalternativet före konkurs ter sig i efterhand som ett smart drag. Ansökan om rekonstruktion lämnades in 28 december och konkursbeslutet sköts därför fram knappt tre veckor.
För Jerry Bergström och flera andra storägare i DNG innebär det att beskattningen skjuts upp till 2003. Hade konkursen inträffat före årsskiftet hade Skattemyndigheten knackat på dörren redan i år.
”Det har jag inte tänkt på, jag tror inte det finns någon taktik i det. Men det var ju trevligt i sådana fall att inte konkursen kom förra året”, säger Jerry Bergström.
Tidsfristen på ett år gör att DNG-ägarna också kan sätta hoppet till de politiska röster som säger att skattereglerna måste mildras. Kritiken mot Pomperipossa-effekten har ökat i styrka under de senaste månaderna och mycket talar för att regeringen under året lägger fram någon form av förslag till lindring, även om frågan inte är avgjord.
Ett sådant förslag skulle innebära att DNG-ägarna kan se fram emot rejält minskade skatteutgifter. Saken hade varit en annan om konkursen inträffat före årsskiftet då Skattemyndigheten enligt flera uppgifter just nu lägger stora resurser på att driva in just den här typen av skattefordringar inför en eventuell ändring av lagen.
DNG-koncernen har som en konsekvens av det senaste årets börsnedgång och den allt akutare likviditetskrisen varit en vilande Pomperipossa-bomb. Orsaken är att all verksamhet i koncernen i praktiken bestått av bolag som köpts in med egna aktier som betalningsmedel.
Bland DNGs storägare finns över 20 privatpersoner som sitter i en liknande skattesits som Jerry Bergström. Det gäller bland andra nuvarande VDn Carl Wiktorsson samt tidigare nyckelpersoner som Stefan Eriksson och Hans Molund. Enligt tillgängliga uppgifter är samtliga fortfarande storägare i DNG.
Det som skulle komma att bli DNG bildades hösten 1999 då prospekteringsbolaget Corona Petroleum togs över av Dialgruppen som därmed tog bakvägen in till dåvarande SBI-listan. Formellt köpte Corona aktierna i Dial. Betalningen gjordes upp med nytrycka aktier.
Därefter följde snabbt en rad liknande affärer då DNG bildades genom att Corona/Dial köpte upp bolagen Nxt, Avancera, Mema och Effect Event. DNG har därefter fortsatt att köpa på sig bolag, dock inte i samma takt. Förutom Jerry Bergström köpte DNG på olika vägar in bolaget Tentake under förra året. Tentake har sedan tidigare försatts i konkurs av DNG men de gamla Tentake-ägarna finns fortfarande kvar som storägare i DNG.
Bolagsköpen framstår i efterhand inte som någon succé för säljarna. Men inte heller DNG kunde dra nytta av affärerna. Just den snabba förvärvstillväxten nämns som en viktig förklaring till de verksamhetsproblem som ledde fram till konkursen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.