DNBs VD på charmoffensiv

Glöm Den Norske Bank. Kalla det Den Nordiska Banken. Och svenska investerare borde köpa aktier i DNB. Tillfälle ges när den norska staten snart säljer drygt 15 procent av aktierna i banken. DNBs VD Svein Aaser har sjösatt en charmoffensiv.

Med det budskapet försöker Svein Aaser att få den svenska kapitalmarknaden och Skandias livtagare att välkomna DNB:s kontroversiella förvärv av Skandias Kapitalförvaltning.

”Vi önskar bli en nordisk bank som är stark inom shipping, energi och kapitalförvaltning. DNB skulle lika gärna kunna stå för Den Nordiska Banken”, säger Svein Aaser på en pressträff i Stockholm på onsdagen.

Idag äger norska staten drygt 47 procent av aktierna i DNB medan den norska allmänheten äger 22 procent. Resten av Norden, inklusive Sverige står bara för en dryg procent av ägandet. Enligt besked från den norska näringsministern så avser staten att sälja ner sin ägarandel till 33 procent. Beskedet välkomnas av Svein Aaser.

”DNB-aktien har låg likviditet idag och värderingen är lägre än för de andra nordiska bankerna. Jag tror att aktiekursen kommer att stiga om den norska staten säljer en stor aktiepost. Efter det jag hört nu blir jag förvånad om det inte sker inom tolv månader”, säger Svein Aaser.

”Jag har själv köpt aktier i DNB. Jag hoppas vi kan förmå svenska aktieägare att göra det med.”

Genom förvärvet av Skandias kapitalförvaltning nära nog fördubblas DNB:s kapital under förvaltning till cirka 400 miljarder kronor, vilket gör bolaget till fjärde största aktör på den nordiska marknaden efter SEB, Nordea, och Danske Bank.

”Vi behöver uppdrag på ytterligare 100 miljarder kronor för att nå kritisk massa i förvaltningsorganisationen”, säger Svein Aaser.

En satsning på att locka uppdrag i Finland pågår redan. Därtill hoppas DNB att locka fler uppdrag från svenska institutionella placerare. Enligt Anders Kvist, tidigare chef på Skandias kapitalförvaltning och ny chef för DNB:s kapitalförvaltning, kan en sådan målgrupp vara svenska stiftelser.

”Hittills har bankerna haft monopol på deras uppdrag. Framöver ska de få konkurrens från DNB”, säger Anders Kvist.

Något ytterligare besked om hur DNB ska förvalta Skandia Livs kapital ges däremot inte, mer än att det ska ske lika professionellt som tidigare. Därmed är det fortfarande oklart exakt vilka svenska aktier som kommer att ingå i Skandias egen strategiska aktieportfölj med tillgångar på cirka 30 miljarder kronor.

Klart är att Gunnar Blix, förvaltare av de svenska aktierna och tidigare aktiv i ägarfrågor, kommer att jobba på DNB. Caroline af Ugglas, som ansvarar för Skandias onoterade innehav, blir däremot kvar hos Skandia. Skandia har också utsett Malin Björkmo som investeraransvarig, CIO. Björkmo var tidigare på Sjunde AP-Fonden och kommer att sköta kontakterna med DNB.

Vid ett-tiden på onsdagen hade DNB-aktien stigit med 1,5 procent till 44 norska kronor. DNB-aktien har därmed stigit med 10 procent sedan förvärvet av Skandia Kapitalförvaltning i januari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.