DNB köper Carnegie: ”En perfekt partner”

Norska DNB köper den svenska investmentbanken Carnegie för 12 miljarder kronor. De båda bankerna ser förvärvet som en "operativ fusion".
DNB köper Carnegie: ”En perfekt partner” - dnbcarnegie
Carnegies VD Tony Elofsson och DNB:s VD Kjerstin Braathen. Foto: Carnegie, Fredrik Varfjell / NTB

DNB Bank ASA förvärvar samtliga aktier i Carnegie Holding AB, från Harald Mix riskkapitalbolag Altor och minoritetsaktieägarna, för en total köpeskilling om cirka 12 miljarder kronor. Transaktionen väntas slutföras under första halvåret 2025.

“DNB är en perfekt partner för oss att fortsätta arvet från Carnegie som en del av en större koncern inom finansiella tjänster”, säger Carnegies VD Tony Elofsson i en kommentar.

Investmentbanken Carnegie har 850 anställda och förvaltar 436 miljarder kronor inom private banking och kapitalförvaltning.

Som en del av affären kommer DNB Markets att byta namn till DNB Carnegie. Den nya enhetens bank- och investeringsverksamheter i Sverige, Danmark och Finland kommer hanteras av Carnegie med nuvarande VD Tony Elofsson kvar vid rodret.

“Carnegie passar perfekt i linje med vår strategi, och transaktionen markerar en stegvis förändring i att öka andelen avgiftsrelaterade intäkter för DNB som helhet”, säger Kjerstin Braathen, VD för DNB.

OPERATIV FUSION

Enligt bankerna ser de affären som en “operativ fusion”, trots att det tekniskt sett är ett förvärv.

“Genom förvärvet av Carnegie är vårt mål att kunna erbjuda ännu bättre lösningar till våra kunder. Vi och Carnegie förverkligar vår gemensamma ambition att bygga en ledande aktör i hela Norden inom investment banking, värdepappershandel och analys, corporate banking, private banking och kapitalförvaltning”, säger Braathen.

2024 redovisade Carnegie en nettovinst på 535 miljoner kronor och en avkastning på eget kapital på 18%.

Affären förväntas för DNB:s del generera en avkastning på investerat kapital på över 15% på en helt integrerad basis.

Läs mer: Carnegies nya plan: Konkurrera med EQT om rika privatpersoner

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF