Ditt ansikte avslöjar dig

Du kan inte ljuga. Ditt ansikte avslöjar dig. Det gäller över hela världen, för alla använder vi samma mimik. Det visar amerikansk forskning.

<p>De olika ansiktsuttrycken för sorg, glädje, ilska, rädsla, avsmak, förakt och förvåning kan tolkas av alla i hela världen. </p> <p>En omstörtande tanke på 1950-talet, när Paul Ekman började forska. Han möttes av fnysningar när han presenterade sin hypotes, som för övrigt en gång var Charles Darwins. Ansiktsuttryck är kulturellt betingade och skiljer sig mellan kulturerna, var den förhärskande uppfattningen.</p> <p>Men Paul Ekman gav sig ända in i djungeln i Papua Nya Guinea och kollade. Jodå, befolkningen tolkade ansiktsuttrycken precis som vi. Även senare forskning på från födseln blinda visar att vi uttrycker känslor med samma miner.</p> <p>Paul Ekmans banbrytande forskning har fått stå modell för serien Lie to me, som visades på svensk tv häromåret. Där får polisen hjälp av Paul Ekmans alter ego Cal Lightman att avslöja lögnare. </p> <p>Precis som i verkligheten, Paul Ekman har ett företag som undervisar bland annat polisen att tolka minspel. Företaget säljer ett datorprogram där man kan lära sig knepen.</p> <p>Det är universellt också att försöka dölja sina känslor. För att kunna avslöja en lögnare måste man kunna registrera även kroppsspråket, tonfallet och de blixtsnabba ansiktsuttrycken, mikrouttrycken, som sveper över ansiktet innan lögnaren ordnar anletsdragen.</p> <p>- Motsägelser mellan de olika uttrycken kan avslöja den som försöker dölja något, säger Paul Ekman i en intervju i Forskning&Framsteg.</p> <p>Paul Ekman höll två gästföreläsningar i slutet av förra månaden på Lunds universitet. Där är han för övrigt </p> <p>hedersdoktor sedan förra året. Utmärkelsen har han förtjänat genom att han för drygt 30 år sedan forskade i Lund tillsammans med anatomiprofessorn Carl Herman Hjortsjö.</p> <p>Paul Ekman har nyligen kommit ut med en bok om medkänsla, som han har skrivit tillsammans med Dalai Lama. Numera är han pensionerad från tjänsten som psykologiprofessor vid University of California i San Francisco.</p>

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group