DistIT får hård kritik av egna revisorn: ”De är nöjda – de skriver bara så här”

DistIT har satt ett för högt värde på sitt varulagret och på goodwill, larmar bolagets revisor i senaste rapporten. Tvingas DistIT till en nedskrivning undergrävs soliditeten i ett redan skuldtyngt bolag. VD Robert Rosenzweigs förklaring är IT-problem och revisorers önskan om "hängsle och svångrem".
DistIT får hård kritik av egna revisorn: ”De är nöjda – de skriver bara så här” - DistIT Robert Rosenzweig

Orosmolnen fortsätter att samlas runt IT-distributören DistIT. Redan tidigare i år drabbades bolaget av ett försäljningsförbud, och man tvingades använda emissionspengar till en utdelning som helst skulle stoppats. Det största dotterbolaget Efuels ifrågasatte VD Rasmus Bender avgick också i augusti.

Nu har nya problem uppdagats. En väl insatt källa säger att alla anställda i ett annat av koncernens dotterbolag, Winther Wireless, sagt upp sig. Bakgrunden sägs vara att grundaren Mårten Winther lämnat bolaget sedan det såldes till DistIT 2017, och att de anställda känner stort missnöje med hur verksamheten skötts under den nye ägaren.

Koncernens VD Robert Rosenzweig bekräftar uppgiften om avhopp för Afv.

Stämmer det att alla sagt upp sig?

”Ja. Men det har sammanfallit med uppsägningar av folk som hittat andra jobb. Det är ju ingen jättestor verksamhet och den rullar på kontrakt. Så att vi räknar med att den kommer att tuffa vidare. Vi tar in nytt folk och stuvar om i organisationen”, säger han och återkommer senare med uppgiften att det rör sig om 3,5 “överlappande” tjänster som kommer att ersättas med två nyrekryteringar.

Inga visor från revisor

Betydligt mer allvarligt är dock att revisorerna gjorde två anmärkningar i bolagets Q3-rapport, som ifrågasätter de värden DistIT tagit upp för varulager och goodwill. Om dessa behöver skrivas ner, sjunker solidititen till obehagligt låg nivå i ett redan högt skuldsatt bolag.

I rapporten skriver DistIT:s revisor Therese Utengen, från Grant Thornton om det större dotterbolaget Aurdel, vars varulager står för runt 70% av hela lagret:

“Vi har i vår översiktliga granskning ej erhållit tillräckliga revisionsbevis för att kunna verifiera det bokförda värdet av koncernens varulager, hänförligt till Aurdel. Det har inte varit möjligt för oss att verifiera kvantiteterna i varulagret med andra granskningsåtgärder. Varulagret utgör en väsentlig post i delårsrapporten och är av avgörande betydelse.”

“På grund av att vi ej erhållit revisionsbevis för varulagrets bokförda värde, vilket beskrivits i föregående stycke, visar vår översiktliga granskning att den bifogade finansiella delårsinformationen inte, i allt väsentligt, ger en rättvisande bild av företagets finansiella ställning.”

Robert Rosenzweig om varför man inte kunde ta fram tillräckligt material för revisorerna:

”De refererar till varulagret i Aurdel. Och där har vi satt upp har ett nytt affärssystem. I samband med det gjorde vi en integration med vårt third party logistics-system och i det arbetet hade inte alla kvantitetsdifferenser hunnit bottna till revisionen.”

Du säger att det var ett IT-haveri egentligen? För de här siffrorna är ju standard att få fram.

”Vi hade förstås hoppats få klart det, men det är en omfattande integration. Under december görs en fysisk inventering där vi kommer att fastställa och verifiera”, säger Rosenzweig.

Det är ju väldigt viktig information för aktieägarna. Hade det inte kunnat skötas bättre?

”Man kan ju alltid ha synpunkter på om det kunnat gå snabbare. Jag får konstatera att det är klart att det kunde ha gjorts bättre. Men det är en jättestor operation och inte ovanligt att sånt här händer vid systembyten. Vi har aldrig tidigare haft anmärkning på våra varulagersiffror.”

Starkt ifrågasättande av goodwill-värde

Revisorn har även inkluderat en särskild rubrik i revisorsrapporten, “Upplysning av särskild betydelse”. Det är en ovanlig åtgärd och måste tolkas som en starkt negativ signal om hög risk. Hon skriver bland annat:

“Då värdet på koncernens goodwill och moderbolagets aktier i dotterbolag är beroende av ett antal väsentliga antaganden av ledning och styrelse och om de antagna kassaflödena inte inträffar i den takt som företagsledningen antagit alternativt skjuts längre fram i tiden, eller om andra antagande som legat till grund för de nedskrivningstest som ledningen gjort skulle förändras på ett negativt sätt, skulle detta kunna leda till ytterligare nedskrivningar.”

En rimlig tolkning utifrån revisorspraxis är att hon, på revisorers inlindade sätt, varnar för att goodwillen borde skrivas ner.

Det är en hård anmärkning. Vad kan du säga om den?

”Vi tog action på goodwillen. Vi gjorde en ordentlig nedskrivning av Efuels goodwill och den diskuterades med revisorn. Men goodwillen är ju beroende av prognoser och revisorn vill förstås ha hängslen och livrem”.

Han refererar till den nedskrivning från 378 till 218 mkr som skett sedan Q3 2022.

Men det är ovanligt att lägga till en sådan rubrik i rapporten. Revisorn verkar inte nöjd.

”De är nöjda, de skriver bara det här, i och med att det har varit en stor nedskrivning. Deras kommentar rör ovisshet om framtiden.”

Övriga immateriella tillgångar har däremot stigit, från 70 miljoner ifjol till 117 i år. Vad är det som blivit mer värdefullt i motgångens tider?

”Det är främst vår IT-investering som syns där.”

Mot bakgrund av er position generellt, finns anledning till oro gällande lager?

”Nej. Det tycker jag inte. Vi har ju sålt av ganska mycket trögrörligt lager, och det fortsätter vi att göra. Vi har de bästa rutinerna nu för hur det ska prissättas och säljas och så vidare”.

Slutspelet handlar om skulderna

Långivarna kan se annorlunda på den saken. I räkenskaperna uppgår den samlade goodwillen idag till 218 mkr, bredvid det ifrågasatta varulagrets 595 mkr. Skulle båda dessa poster behöva skrivas ner med, låt oss anta, 30%, så innebär det att eget kapital skulle minska med 244 mkr, från nuvarande 462 mkr, motsvarande en sänkning i soliditet från 31% till 15%.

Det skulle göra det obligationslån på 300 mkr som DistIT tagit upp, till ett ännu mer akut problem. Obligationen har ett rambelopp på 800 mkr, varav 300 mkr alltså är nyttjade. Den förfaller i maj 2025 och har en rörlig ränta på tre månaders STIBOR plus 4,5%.

Ledningen har redan inlett ett skriftligt förfarande om nya villkor i lånet, bland annat en inställd amortering på 60 Mkr i februari 2024, och konvenansfrihet fram till obligationsförfallet.

Hur går det i förhandlingarna med obligationsägarna?

”Vi har nu inlett en written procedure för att genomföra ändringarna i villkoren och mer än hälften av obligationsinnehavarna ställer sig positiva till den här åtgärden. Det betyder inte att de är jätteglada, men de accepterar det.”

Rosenzweig sägar att i den grupp som inte uttalat sig positivt ingår de som inte kunnat vara med i förhandlingarna av policyskäl. Vissa ägare skriver inte på tystnadsavtal som möjliggör deltagande, utan väntar med att ta ställning till en överenskommelse offentliggjorts.

Vad måste ni åstadkomma nu, givet skuldproblematiken?

“Vi har tillsammans med obligationsinvesterarna diskuterat fram en bästa gemensam väg framåt och med den kan vi fokusera på att stärka företagets ställning”, säger Rosenzweig och fortsätter:

”Vi fokuserar på försäljning och tillvaratar de marknadsmöjligheter som finns nu. Det är fokus på vår bruttomarginal som ju visat sig vara väldigt stabil över tid. Trots kronkris och allt möjligt har vi lyckats höja priser och förbättra andelen av egna varumärken och så vidare.”

Han uppger att bruttomarginalen legat på runt 21-22% över tid, och att det i närtid handlar om att generera kassaflöden för att förbättra nettoskulden.

Men ni har slopat era finansiella mål.

”Ja vi har plockat bort de strategiska målen i samband med Q3 rapporten. Vi kommer att arbeta om dem när vi får större klarhet om läget. Vi slutför under Q4 åtgärder som kommer att ge kostnadsbesparingar på 30 miljoner under 2024. Och vi har utvecklat en modern B2B e-commerce-plattform som stödjer direktförsäljningen i Norge, Danmark och Finland.”

Det lär behövas. Med risken för en dramatiskt sänkt soliditet hängande över bolaget, i kombination med vikande försäljning det senaste året, återstår att se hur samarbetsvilliga långivarna kommer att vara.

Redan svag position

Q3-rapporten är inte den första signalen på svårigheter för DistIT. I början av 2023 tvingades bolaget göra en företrädesemission på 100 miljoner kronor, varav 28 betalades ut till ägarna eftersom DistIT hade ett tidigare stämmobeslut om utdelning som inte gick att återkalla.

Försäljningen har också varit svag. I mars ålade Elsäkerhetsverket norska Easee ett försäljningsförbud i Sverige av de laddstolpar som DistIT:s dotterbolag Efuel är återförsäljare av.

Det halverade Efuels försäljning under Q3, samtidigt som Aurdel (sammanslagning av Aurora och Deltaco) minskade försäljningen. Totalt sjönk omsättningen under Q3 med 23,5% jämfört med fjolåret.

Som ett resultat meddelade DistIT att bolagets mål för 2025 slopas. Målsättningen var att omsätta 3,5 miljarder  kronor med en rörelsemarginal på minst 8%. Målen kritiserades redan innan man gav upp dem som orealistiska.

Källa: Tidigare Afv-analys

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group