Disciplin och opportunism

Mordors horder anförd av Sauron (utan ring) bestämmer sig av oklar anledning för att utplåna mänskligheten och möter på Italiens nordliga slätter den samlade romerska krigsmakten på imperiets höjdpunkt år 117, anförd av kejsar Trajanus. Vem vinner? Tveklöst Rom, i alla fall om vi ska tro ett långt, närmast vetenskapligt spränglärt svar på den amerikanska sajten Reddit.

Arméerna är ungefär lika stora. Cirka 250 000 orker och andra av ondska förvridna varelser mot 350 000–400 000 romerska soldater. Basen av illa organiserade orker är en lätt match för de romerska legionerna. Mordors chocktrupper i form av flygande ringvålnader, troll, jättelika elefanter och liknande är kanske mer av en utmaning men för få för att stå emot erfarna yrkessoldater drillade till kadaverdisciplin och ledda av krigsvana befäl som är taktiska opportunister och systematiskt letar efter svagheter hos fienden.

Kombinationen disciplin och opportunism alltså. Det leder osökt tanken till Lundbergsföretagens vd och störste ägare Fredrik Lundberg, som intervjuas av min företrädare Jon Åsberg i den här tidningen. Å ena sidan är Lundberg närmast tråkig i sin förutsägbarhet, där han år ut och år in köper aktier för portföljbolagens utdelningar och på så vis tar små steg upp i ägarlistorna. Å andra sidan är han en opportunist som är beredd att slå till när rätt läge uppstår. Nu senast i Handelsbankssfären, som han i praktiken styr efter att i många år verkat ha varit nöjd med att spela andra fiol.

I intervjun med Affärsvärlden stänger Fredrik Lundberg dörren för en strukturaffär mellan SCA:s skogsdel och hans eget Holmen. Men bara för att en dörr är stängd betyder det ju inte att den är omöjlig att öppna igen. Döm själv på sidan 24.

Chefredaktör

På väg att mogna

Storägaren och tidigare vd:n Johan Carlström lämnar Fingerprint Cards. Bolaget börjar alltmer växa in i kostymen. Bra för alla inblandade.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase