Direktörsliv på landet
LARS RAMQVIST
Näsby slott, Nyköping
Ericssons tidigare vd och styrelseordförande Lars Ramqvist sopade upp spillrorna efter den före detta skogsbaronen och utfattige industrimannen Matts Carlgren. Lars Ramqvist köpte tillsammans med sin hustru Näsby slott av honom för 14 miljoner kronor 1993.
Näsby ligger vid sjön Runnviken utanför Nyköping och består av sammanlagt tio hus och 730 hektar mark. Slottet har ofta bytt ägare och adelsfamiljer som Staël von Holstein, Klingspor och von Rosen har bott där.
Huset har under århundradena byggts ut och om och har härjats av bränder. När familjen Klingspor tillträdde slottet anlitade de tidens mest berömde slottsakitekt, Agi Lindegren. Han byggde om det gamla corps-de-logiet av sten i en stil som påminner om Jean de la Vallées vackra slottsbyggnader. Agi Lindegren tillhörde de arkitekter som i slutet av 1800-talet sökte sig tillbaka till gamla tider, 1500- och 1600-talen och förvandlade sina projekt till renässans- ellerbarockpalats.
På Näsby tog han i det inre fasta på denna eklektiska stilsmak och inredde rum med tunga mörka boaserade väggar, på samma sätt som palatsen på 1600-talet inreddes.
Godsfakta:
Total areal: 730 hektar.
Varav skog: 415 hektar.
Köpeskilling: 14 miljoner kronor. (1993).
Taxeringsvärde: 14,1 miljoner kronor.
CLAES DAHLBÄCK
Rävsnäs Kungsgård, Mariefred
Claes Dahlbäck, ordförande i Investor, bor på Rävsnäs kungsgård utanför Mariefred, alldeles vid Mälaren. Han köpte den 1996 för 27 miljoner kronor, och herrgården ligger magnifikt vackert på en udde, en knapp timmes bilresa från Stockholm. Den påminner om Claes Dahlbäcks mormors och morfars gård i Västergötland, där han tillbringat många jular, påskar och somrar.
På 1500-talet tillhörde Rävsnäs Gustaf Vasa, som fått den i arv av morbrodern Sten Sture den äldre. Enligt sägnen var det härifrån Gustaf Vasa påbörjade sin färd mot Dalarna efter beskedet om Stockholms blodbad.
Rävsnäs har alltid varit en så kallad kungsgård och tillhört den svenska kronan, och därefter Assi Domän som Claes Dahlbäck köpte herrgården av.
Byggnaderna är kulturmärkta, och huvudbyggnaden är en karolinergård från 1737 och flygeln b
yggdes på 1800-talet.
Innan Claes Dahlbäck flyttade in genomförde han en omfattande och varsam renovering av husen, bland annat använde han sig enbart av gammalt byggmaterial. Som exempel har närmare 40 000 smidda spikar rätats ut och återanvänts.
Något år efter det att han köpt herrgården med tillhörande mark köpte han till ytterligare skog för 12 miljoner kronor.
Markerna som hör till Rävsnäs är en av Sveriges bästa jaktmarker, vilket var ett tungt vägande skäl till att Claes Dahlbäck köpte gården. Där finns älg, rådjur, hjort, fågel och vildsvin, och jakt är en stor hobby för Investors ordförande.
Gårdsfakta:
Total areal: 1 561 ha.
Varav skog: 818 ha.
Köpeskilling: 39 miljoner kronor.
(27 mkr + 12 mkr) 1996.
Taxeringsvärde: 21 miljoner.
BENGT BRAUN
Hånö säteri, Tystberga
Bengt Braun, koncernchef för Bonniers, köpte 1999 Hånö Säteri i Tystberga i Södermanland.
Herrgården stod klar 1646 efter en omfattande ombyggnad av den dåvarande ägaren och krigaren Henrik Fleming. Än i dag står stenhuset kvar i ganska ursprungligt skick. Under våren 1954 inleddes ett nytt kapitel i den gamla gårdens historia. Då gjordes de första sonderingarna för att anlägga en forskningsstation för atomenergi vid torpet Studsvik på Hånö ägor. Samma år sattes arbetet i gång och vid slutet av 1960-talet var omkring 800 personer sysselsatta vid stationen. De flesta bodde dock i Nyköping.
Bland ekonomihusen ingår en del äldre byggnader och trädgården är förnämlig. Enligt traditionen är den skapad av gårdens ägare 1791-1811 Georg Magnus Smedberg. Där fanns fikon, persikor och vindruvor. En stor dubbelallé leder fram till gården.
Godsfakta
Areal: 800 hektar.
Varav skog: 506 hektar.
Köpeskilling: 15,2 miljoner kronor (1999).
Taxeringsvärde: 11,8 milj kr.
ANDERS SEGENMARK
Kevinge gård, Danderyd
Anders Segenmark, grundare av och tidigare storägare i kortföretaget ACSC där han i dag är vd,
är den senaste av direktörer som köpt en herrgård. För 25,5 miljoner kronor köpte han nyligen Kevinge gård i Danderyds kommun. Från terrassen blickar man ut över Edsviken som under vintertid fylls av skridskoåkande människor.
Guldsmeden i Stockholm Peter Eneroth arrenderade gården av kronan i slutet av 1700-talet och uppförde de nuvarande byggnaderna på Kevinge. Under 1800-talet ombyggdes och förbättrades byggnaderna av bland andra statsrådet Gabriel Poppius och damskräddaren Otto Gustav Bobergh. 1930 köpte Stockholms golfklubb Kevinge och ladugården och stallet gjordes om till klubbhus. 1957 inköptes herrgårdsbyggnaderna av Stockholms läns landsting.
ACSC tillverkar och säljer så kallade smarta kort där en mängd data kan lagras, vilket innebär att en person skulle kunna ha en mängd information samlad på ett och samma kort. Det innebär att plånboken inte behöver svälla i takt med att en person får alltfler kort.
Anders Segenmark sålde förra året en del av sitt aktiekapital i bolaget och har nu alltså investerat i en vacker herrgård ett stenkast från Stockholms city.
Godsfakta
Areal: 9 974 kvm (1 hektar).
Varav skog: –
Köpeskilling: 25,5 miljoner kronor (2004).
Taxeringsvärde: 11 miljoner kronor.
MELKER SCHÖRLING
Edeby herrgård, Nyköping
Melker Schörling, ordförande och storägare i Securitas och storägare i Assa Abloy, är bondson från Götlunda utanför Örebro.
Efter framgångsrika aktieinvesteringar i Securitas och Assa Abloy har Melker Schörling gjort sig ekonomiskt oberoende och 1992 köpte han Edeby herrgård. Den ligger vid sjön Båven utanför Nyköping och arealen är nästan 3 200 hektar, varav merparten skog. Efter herrgården köpte han till ytterligare mark.
Karolinergården har han låtit genomgå en omfattande renovering.
Edebys historia går tillbaka till slutet av medeltiden och herrgården blev en av familjen Totts huvudgårdar. I slutet av 1500-talet ägdes den av Karin Månsdotter som var gift med Erik XIV. Edeby herrgård har senare ägts av familjerna Bielkenstierna och Skytte.
Mellan 1832 och 1992 ägdes Edeby av familjen von Eckermann.
– Att växa upp på en gård är en bra grund för att bli företagsledare. Jag har haft nytta av att se varifrån intäkterna kommer, att produkterna går att sälja, att kostnaderna täcks och att ta hänsyn till icke-påverkbara faktorer som vädret. Detta finns också i storföretagen, har han sagt i en tidigare intervju.
Det är goda jaktmarker och Melker Schörling gillar att jaga och fiska, vilket han gjort sedan barnsben. Han skjuter hjort, älg, rådjur, hare, rapphöns och räv på sina ägor.
– Det är skogsbruket jag är intresserad av eftersom jag kommer från en jordbrukarfamilj. Jag tror det är bra att investera i svensk skog, har han tidigare sagt.
Godsfakta
Areal: 3 178 hektar.
Varav skog: 2 218 hektar.
Köpeskilling: 32 miljoner kronor (1992).
Taxeringsvärde: 39,6 milj kronor.
GUSTAF DOUGLAS
Rydboholms gård, Åkersberga
Gustaf Douglas, storägare i Assa Abloy och Securitas, bor på Rydboholms gård vid Kyrkfjärden nordost om Stockholm. Han äger gården tillsammans med sin fru Elisabeth och sina två söner.
Själv köpte han tillsammans med sina barn tillbaka sin släktgård Stjärntorp i Östergötland efter att hans bror Philip gått i konkurs. Rydboholm hyr ut en del av sina cirka 2 800 hektar mark, varav merparten skog, till en golfbana och en marina. Det är familjen som driver gården, liksom Stjärntorp, och det är Elisabeth Douglas och sönerna som står för den verkställande ledningen.
I dag är han förtegen om sin gård, men i en intervju i Månadens Affärer 1996 sa Gustaf Douglas:
– Det går aldrig att sköta en gård i samma tempo som ett storföretag. På landet är en dålig skytt alltid dålig och imponerar inte även om han är känd direktör. Du bor kvar även efter att ha grälat med en granne, och det finns ett stort ömsesidigt beroende.
Slottsbyggnaden byggdes i mitten av 1500-talet och det så kallade Wasatornet, som givit namn åt Gustaf Douglas förvaltningsbolag och som även förvaltar godset, härstammar sannolikt från 1300-talet. Den första kända ägaren var ätten Sture och mycket tyder på att Gustaf Vasa föddes där. Hans syster Margaretha gifte in sig i släkten Brahe, som ägde Rydboholms slott fram till 1930, då familjen von Essen ärvde det.
Gustaf Douglas kom över slottet genom att gifta sin med den dåvarande ägarens dotter, Elisabeth Aurora von Essen.
Rydboholm, där allmänheten förr kunde strosa i slottsparken med gamle baron von Essens tillåtelse, är nu mycket välbevakat. Runt parken löper ett jättestängsel med låsta grindar och där finns all världens bevakningssystem i form av kameror och Securitasvakter.
Godsfakta
Areal: 2 864 hektar.
Varav skog: 2 054 hektar.
Köpeskilling: –
Taxeringsvärde: 60 miljoner kronor.
LARS OTTERBECK
Addarsnäs herrgård, Norrtälje
Lars Otterbeck, avgående vd på pensionsjätten Alecta, har investerat i en herrgård på landet. Addarsnäs ligger utanför Norrtälje och han köpte stället tillsammans med sin fru Marie Molin Otterbeck i mitten av 1990-talet. Marie Otterbeck har en lantbruksutbildning och driver gården där de bland annat föder upp nötkreatur för slakt. Ägorna består av skog och jaktmarker, som familjen Otterbeck sköter och förvaltar, samt av ett jordbruk som de arrenderar ut.
Godsfakta
Areal: 1 038 hektar. Varav skog: 716 hektar.
Köpeskilling: 5,4 miljoner kronor. (1994).
Taxeringsvärde: 12,1 miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.