Direktörerna somleder USA mot krig

När USA går i krig är det gamlabörsdirektörer som hejar på. En av de ivrigaste förespråkarna för en attack mot Irak är ABB-veteranen och försvarsministern Donald Rumsfeld.

– Rumsfeld analyserade situationen och lade fram sina synpunkter och idéer på ett mycket rakt sätt.
Det säger Björn Svedberg, som under några år i slutet av 1990-talet delade styrelserum i ABB med Donald Rumsfeld, numera omvittnat hökaktig amerikansk försvarsminister.

Det var en hektisk tid på ABB, med stora affärer i form av köp och försäljningar av verksamheter. Dåvarande vd:n Göran Lindahl talade ofta och gärna om den stora “transformeringen” av ABb. Inte omstrukturering eller rationalisering, utan just transformering.

Tidig att peka ut Irak
När Donald Rumsfeld i januari 2001 tog över det amerikanska försvarsdepartementet använde han precis samma lite konstiga ord. Pentagon behövde “transformeras” för att inte bara kunna hantera gamla sovjetliknande hot, utan även terrorism och hot mot informationssystem.
Direkt efter dåden den 11 september var Donald Rumsfeld den förste i Bushs närmaste krets som identifierade Irak som ett mål i kampen mot terrorismen. Presidenten var inledningsvis tveksam, men skulle tillsammans med framför allt vicepresident Dick Cheney snart övertygas.

Bush sålde i tid
George Bush, Donald Rumsfeld och Dick Cheney är trojkan som styr USA mot krig, och de råkar alla vara före detta direktörer.
Bush var i oljebranschen under drygt tio år innan han 1990, en vecka före företaget Harken Energys vinstvarning, sålde sina aktier och började närma sig politiken i stället.
Dick Cheney har en lång politisk karriär bakom sig, bland annat som försvarsminister under Bush den äldre, men blev 1998 vd för oljebolaget Halliburton.
Donald Rumsfeld blev 1975 USA:s genom tiderna yngste försvarsminister. Därefter var han i åtta år vd för läkemedelsbolaget Searle, som efter Rumsfelds “turnaround” köptes av Monsanto.
Och dessa tre är inte ensamma om att ha företagsbakgrund. Tillträdande finansminister John Snow kommer direkt från vd-posten på järnvägsbolaget CSX och efterträder den gamle Alcoa-chefen Paul O’Neill. Även jordbruksminister Ann Veneman, handelsminister Don Evans, kommunikationsminister Norman Mineta och veteranminister Anthony Principi har gjort karriär i näringslivet.
– Rumsfeld hade ju redan varit försvarsminister och hade mycket goda politiska kontakter. Han hade även en mycket bred industriell erfarenhet, säger Björn Svedberg om ABB-tiden.

Öppnade dörrar
Med en rad höga uppdrag bakom sig var Donald Rumsfeld perfekt som dörröppnare åt ABB i de politiska korridorerna.
Det är väl ungefär så Stenbecks direktörer och Adolf Lundin tänker när de har engagerat personer som Björn Rosengren och Carl Bildt i sina bolag. Men det är svårt att komma på några fler svenska exempel.
– I Sverige är det olika karriärvägar som gäller. Duktiga vänstermänniskor ägnar sig åt politik och duktiga högermänniskor åt näringsliv. Det är beklagligt, konstaterar Leif Lewin, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.