”Direktörerna smiter från förtroendekrisen”
Bland de som måste träda fram märks Wallenbergsfärens överhuvud Peter Wallenberg, Industrivärdens ordförande Tom Hedelius och Lars Ramqvist, ordförande i Skandia och Volvo och tidigare Ericsson.
Uppmaningen kommer från Bo Ekman, mångårig företagsledare, styrelseordförande i kunskapsföretaget Nextwork AB och tidigare i ledningen för Volvo, Skandia och Sifo. I en debattartikel i Dagens Nyheter på söndagen uppmanar han svenska företagsledare att inte ”smita från förtroendekrisen”. Enligt Ekman borde de ”101 direktörerna” som skrev om politikerföraktet 1997 skriva en ny artikel om hur förtroendet för näringslivets företrädare ska återupprättas. Bland de undertecknade fanns de tre ovanstående direktörerna, liksom Percy Barnevik.
”Utan etik och moral kommer viktiga frågan som skatter, företagsklimat, enteprenörernas villkor och ekonomisk tillväxt aldrig att få politiskt gehör. De måste svenska företagsledare inse. De måste ha en större närvaro i debatten”, säger Bo Ekman.
”I USA pågår självrannsakan för fullt, så även i Schweiz och Tyskland. Men i Sverige verkar ingen våga göra någonting. Det kommer näringslivet bara att förlora på. Men svenska direktörer är inte undantagna från excesser och karteller.”
”Det kapitalistiska systemet är oöverträffat vad avser att skapa värden. Men de värderingar som tillämpas i företagen måste vara i samklang med samhället som helhet. Redan för flera år sedan skrev jag att det var stötande med företagsledningar som får extra bonus och lönehöjning om de drar ner och sparkar sina anställda”.
Samma företagsledare som du nu uppmanar att tala ligger bakom just flera av de excesser som figurerat i svenska företag som Ericsson och Skandia. Är de egentligen trovärdiga?
”Vad som gjorts tidigare kan inte göras ogjort. Men Ramqvist, Hedelius och Wallenberg kan öppet deklarera att det är nya tider nu och sätta upp nya spelregler för framtid. Det är de personer som sitter högst upp som allmänheten och andra företagsledare lyssnar till. De personer som har den yttersta makten har möjlighet att påverka och åtnjuter därför ett speciellt förtroende. Bara de kan visa vad självsanering verkligen innebär.”
Det känns som din kritik är riktad till organisationen Svenskt Näringsliv? ”Så är det inte. Svenskt Näringsliv har gjort jättemycket för att få upp tillväxtfrågan på dagordningen, men som ansikte utåt kan organisationen aldrig bli starkare än de som sitter i styrelsen, och det är dessa personer som måste ta ett eget ansvar”.
”Den viktiga tillväxtfrågan tas bara på allvar om näringslivets företrädare åtnjuter allmänhetens förtroende”.
Vad har reaktionen varit på artikeln? ”Faktiskt väldigt positiv. Många kända näringslivspersoner har hört av sig och sagt att de tycker som jag. Förhoppningsvis för jag frågan framåt”, säger Bo Ekman.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.