Deutsches toppchef inför tyska valet: ”Behöver skaka och vakna”

På söndag går tyskarna till val. En av Deutsche Banks högsta chefer tror att landet blivit tillräckligt desperat för att svälja snabba reformer. "USA:s nya ledning visar hur snabbt man kan gå fram", säger styrelsemedlemmen Alexander von zur Mühlen i en intervju med Affärsvärlden.
Deutsches toppchef inför tyska valet: ”Behöver skaka och vakna” - 20240214_deutsche-bank-alexander-von-zur-muehlen_090_foto_mario-andreya

“Tyskland behöver omdefiniera sig helt och det har inte gått tillräckligt snabbt hittills.”

Så svarar Deutsche Banks styrelseledamot och VD för Europa, MEA och APEC, Alexander von zur Mühlen, på frågan om hur illa ställt det egentligen är med Tyskland.

“Tyskland och resten av Europa levde under lång tid gått på fyra saker: Geopolitisk säkerhet till låg kostnad, genom vänskap med USA. Billig energi från Ryssland. Billiga pengar från ECB. Och stark export till Kina. För tre år sedan försvann i princip allt detta inom loppet av några månader. Eftersom Tyskland hade gynnats mest, lider man mest nu.”

“Blivit för komplicerat att göra affärer”

Är krismedvetenheten tillräcklig för att driva förändring?

“Stämningen är otroligt betryckt. Vilket gör mig optimistisk inför möjligheterna efter valet. Ingen vet förstås vad utgången blir, men det finns en goda chanser att Tyskland bildar en regering som faktiskt är handlingskraftig.”

Von zur Mühlen aktar sig för att ta parti för någon särskild konstellation, men säger att alla demokratiska partier förstår att det behövs en reformagenda. Alla har kunnat se att en svag ekonomi leder till friktion inom samhället, menar han.

Det pratas mycket om högerextrema Afd:s (Alternative für Deutschland) utsikter i valet. Men risken för att odemokratiska krafter tar mer makt är inte ett tyskt fenomen, enligt von zur Mühlen, utan globalt.

Motmedlet är en stark ekonomi, menar han, som återskapar konkurrenskraften. Det har blivit “för komplicerat att göra affärer i Tyskland överhuvudtaget”.

“En sak som inte är populär att säga precis före valet, men som måste sägas, är att när du drar av för semestrar och sjukdagar var det genomsnittliga antalet arbetstimmar per vecka 25,8 timmar i Tyskland förra året. Det är otroligt lågt både i ett globalt och europeiskt sammanhang. Sånt behöver åtgärdas. Det måste löna sig att arbeta”, säger han med hänvisning till landets skatte- och välfärdssystem.

Massiv hastighet i USA

Hur snabbt kan vi se ett starkare Tyskland?

“Jag tror faktiskt att man kan göra stora framsteg på ganska kort tid. När man tittar på andra sidan Atlanten och ser den massiva hastigheten i USA… Utan att kvalificera om vi tycker det som sker är bra eller dåligt, så sänder det ett budskap till Europa”.

Trump fungerar som förebild? 

“Exakt. Jag säger inte att det borde kopieras ur innehållssynpunkt. Men om du tar en bråkdel av den hastigheten och tillämpar den på dina egna agendor, är det definitivt något vi behöver.”

Precis som Sverige är Tyskland en öppen ekonomi som påverkas av externa faktorer som global handel, menar von zur Mühlen.

“Med det sagt förutser vi en mild tillväxt redan i år. Strukturella reformer sker inte över en natt, men måste göras snabbare än vi är vana vid. Med moderniserade förutsättningar kan vi nå en tillväxt på minst 2% av BNP per år igen. Givet vår demografiska utveckling, behövs det för att stabilisera pensions- och välfärdssystemet.”

Djupare finansmarknad

Hela Europa har tappat enormt mot USA. Kan vi komma tillbaka?

“I en värld där ärmarna kavlas upp i USA behöver vi förstå att konkurrenskraft inte är något fult. Det tyska valet ser jag som en viktig milstolpe, men det behövs förändring på europeisk nivå. Vi är bara ett av 27 länder.”

Du har sagt att man behöver prioritera reformer av kapitalmarknaderna. Vad måste hända?

“Försvar, omställning, energi – allt kostar pengar. Det betyder att vi behöver investeringar och starkare finansmarknader. Banker har en större roll i Europa än i USA, vilket jag som bankman kan tycka är bra. Det krävs också att finansmarknaderna är djupare”, säger han och syftar på att det bör finnas högre likviditet, fler aktörer och mer enhetlighet.

Sparare i Europa, Sverige och Tyskland exporterar stora mängder kapital, främst till USA. Det skulle von zur Mühlen hellre se investerat i hemmamarknaden.

“Men det kräver tillväxt och en miljö med en djupare marknad för investeringar av alla slag, från riskkapital till aktier och obligationer. Europa är för fragmenterat i dagsläget och kan inte konkurrera som en marknad.”

Vilka konkreta reformer behövs?

“Värdepapperisering står högt på listan. Det behövs en marknad utanför traditionella bankers och försäkringsbolags balansräkningar, där riskfördelning och diversifiering kan ske”, säger von zur Mühlen.

“Skaka och vakna”

Olika skattesystem och olika insolvensrätt i varje land står i vägen för en attraktiv kapitalmarknad, menar han.

“Men i alla fall hör vi de rätta tongångarna från Bryssel just nu”, säger Deutsche Banks Europa-chef.

I Tyskland vill han se ett “skaka och vakna” och tror han att landet är kapabelt till det.

“I början av 2000-talet skedde reformer under en period med rekordhög arbetslöshet. Det är svårare nu när trycket kan verka mindre uppenbart än då. Men självförtroendet är lågt i Tyskland och jag tror att vi är vid en punkt där befolkningen vill ha förändring. Om vi inte gör det nu, blir det mycket mer smärtsamt senare.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Agda PS