Detaljen i Ericssons rapportmiss: ”Inget analytiker fångat upp”

Svagare vinst och marginal än väntat. På börsen straffas Ericsson med en nedgång på drygt 8%.
Besvikelse över uteblivna extrautdelningar och återköp är några av anledningarna till börsfallet, menar Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell.
"Hur stor kassa behöver man ha över tid?", frågar han sig.
Detaljen i Ericssons rapportmiss: ”Inget analytiker fångat upp” - Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Dubbel (1)
"Det känns mer som att man vill ha en ordentlig säkerhetsmarginal för framtiden", säger Lars Söderfjell om Ericssons monsterkassa. Foto: Åsa Swee / Lars Schröder / TT

Telekomjätten var kort efter Stockholmsbörsens öppning ner nästan 9%.

Marknaden var uppenbart besviken på en lägre marginal och vinst än väntat, även om omsättningen kom in enligt analytikernas förväntningar.

“Fjärde kvartalet var en stark avslutning på 2024 för Ericsson. Vi gjorde stora framsteg enligt vår strategiska plan och genererade ett starkt fritt kassaflöde”, skriver VD:n Börje Ekholm i kvartalsrapporten.

Just Ericssons kassa har varit uppe för diskussion den senaste tiden, och mer specifikt att den börjar bli rätt stor. Enligt rapporten är den 38 mdr kr stor.

Men bolaget meddelande i sin Q4 att det varken blir extrautdelning eller aktieåterköp.

“Jag tror att det är en del av besvikelsen”, säger Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell.

Han fortsätter:

“Många analytiker hade förväntningar på att man skulle göra något mer offensivt i sin kapitalallokering.”

Varför tror du att Ericsson väljer en försiktigare väg framåt?

“Man kan möjligen ta det som en signal att det kommer kosta en del framåt, även om man inte ser några stora förvärv framför sig. Det känns mer som att man vill ha en ordentlig säkerhetsmarginal för framtiden.”

“Tittar man på de stora techbolagen internationellt har de typiskt sett nettokassor, och ganska stora sådana.”

“Hur stor kassa behöver man?”

“Så frågan nu är väl var linjen i sanden går för bolaget. Uppenbarligen inte här. Det är en diskussion vi fört med andra bolag också, Volvo exempelvis. Hur stor nettokassa behöver man ha över tid?”, frågar sig Lars Söderfjell.

Aktiechefen säger sig inte ha några problem med att ett bolag vill ha en stark balansräkning.

“Det skapar ju väldigt mycket handlingsfrihet, men man vill gärna ha en uppfattning om varför man anser sig behöva det. Och vad det är för parametrar som styrelsen väger in när man sätter sin kapitaldistrubitionspolicy”, säger Lars Söderfjell.

“Tror inte analytikerna fångat upp det”

I kvartalsrapporten framgår också att Ericssons bonusprogram påverkar bolagets marginal.

Ålandsbankens aktiechef härleder det till framgångarna för affärsområdet Networks de senaste åren.

“Här har man gjort ganska stora avsättningar för rörliga ersättningar, vilket man förstår med tanke på hur bra man presterar, med 20-procentiga marginaler. Det är ju fint, men jag tror inte riktigt att analytikerna fångat upp det.”

Lars Söderfjell påpekar att Ericssons kursfall på fredagen ska ses i kontrast till att aktien gått starkt det senaste året, med en uppgång på över 40%.

“En miss är en miss. Kommer du in under förväntningarna får du ofta en kraftig reaktion nuförtiden”, säger han.

Läs också:

Ericsson lyfter vinsten – men faller på börsen

Analys: Ericsson: En stark comeback

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.