Det våras för kvinnor i styrelserna

Att få in fler kvinnor i styrelserummen står högt på agendan inför våren. På Aktiespararna räknar man med att frågan behandlas av de nomineringskommittéer som ska förslås ledamöter i samband med bolagsstämmorna. ”Det ser mer positivt ut än på länge”, säger Anna Wahl, forskare på Handelshögskolan.

”Att det saknas kvinnor i svenska börsbolagsstyrelser kan tas som intäkt för att rekryteringsprocessen inte sköts på rätt sätt”, säger Lars Milberg på Aktiespararnas Riksförbund.

”Kvinnorepresentation handlar om ekonomi. Det krävs olika typer av kompetens för att driva dagens företag framåt. Då är det ekonomiskt dumt att bortse från 50 procent av alla möjliga kandidater redan från början.”

Även på Robur, vars chef Anders Ek bland annat sitter med i Ericssons nomineringskomitté, står kvinnofrågan högt i kurs.

”Vi har en historisk belastning av att man sökt ledamöter i en ganska snäv krets av börsbolags VDar. Frågan om att få in fler kvinnor i styrelserna är viktig men det är lika viktigt att man tittar bredare för att fånga upp nya kompetenser, både hos män och kvinnor”, säger Marianne Nilsson, ansvarig för corporate governance på Robur Kapitalförvaltning.

Förutsättningarna ser bättre ut än på länge, menar Anna Wahl, forskare på Handelshögskolan och mångårig expert på ämnet.

”Det verkar som om kvinnor själva har fått en helt ny medvetenhet. Under många år har de själva försvarat systemet och reproducerat det, till exempel genom att hävda att de minsann aldrig blivit diskriminerade eller genom att helt döma ut kvotering. Men det verkar faktiskt vara slut på det nu.”

”Kvinnor har tagit till sig den forskning och de debatter som förts i media, de går inte längre på myten om att skälet till att de inte sitter i styrelserummen skulle vara att de saknar kompetens.”

I dagsläget kan en kvinnlig representant i styrelsen rädda ett börsbolag från att hängas ut på svarta listor och stämplas som omodernt och gubbigt, ändå är det långt ifrån tillräckligt för att nå den dynamik som hela mångfaldstänkandet syftar till.

”Om en styrelse tar in en kvinnlig representant ska man välkomna det, men bara under förutsättning att styrelsen ser det som ett första steg”, säger Anna Wahl.

”Ser de det som en lösning på sitt problem, är de illa ute. Då är det enbart kosmetika, då tror de fortfarande innerst inne att män är mer kompetenta än kvinnor.”

Bara det senaste året har det tagits viktiga steg på området. I höstas sjösattes också ett projekt i regi av SNS där idel tunga näringslivsnamn, med bland andra Marcus Wallenberg, Investor, Anders Nyrén, Industrivärden, Carl Bennet, Getinge, Leif Johansson, Volvo, Lars Thunell, SEB och Per E Larsson, OM, där ett uttalat mål är att främja kvinnor på styrelseposter.

Dessutom finns Ruter Dam-programmet, vars adepter benämns som det inofficiella rekryteringsunderlaget när Wallenbergsfären letar styrelsekvinnor, samt flera nya listor och kompetensbanker där kvinnor aktivt söker tunga styrelseuppdrag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF