Rejlers
”Det står högst på agendan”
Det är på dagen exakt ett år sedan Viktor Svensson tillträdde som vd på teknikkonsultbolaget Rejlers. I bokslutskommunikén från förra veckan står det klart att hans första tid på posten har gett bra resultat. Inte minst för aktieägarna – aktien är upp nästan 40 procent sedan Svenssons första dag på det nya jobbet.
Den nya vd:n var snabb med att implementera ett åtgärdsprogram som skulle främja lönsamheten och hålla tillbaka på koncernens tidigare starka tillväxtfokus. I bokslutskommunikén från förra veckan står det klart att han har lyckats – även om det finns mycket kvar att göra.
Teknikkonsulten har höjt rörelsemarginalen från 1 till 1,5 procent under 2018, förstärkt av en marginal på 5 procent i det fjärde kvartalet. Dessutom stiger debiteringsgraden för de anställda konsulterna.
Hur har året sett ut för dig, Viktor Svensson?
– Jag har gått fort fram från start. Utan att våldföra sig på organisationen har vi tillsammans lyckats få upp lönsamheten i bolaget, precis som planerat. Det är en första etapp som handlar om omorganisation, bolagsförsäljningar och rejäla kostnadssänkningar. Vi har börjat arbeta mer branschspecifikt och lämnat den gamla matrisorganisationen. Bara i Sverige har vi tvingats säga upp drygt 50 personer i ledningsbefattningar.
Ett städprojekt?
– På sätt och vis. Rejlers har ju delvis missat den senaste högkonjunkturen. Bolaget har visat icke-tillfredsställande resultat under flera års tid, och har inte ens varit i närheten av konkurrenternas rörelsemarginaler på runt 10 procent. Min förändringslista är lång, men det gäller att inte gå för fort fram. Det finns inga trollspön i konsultbranschen, man måste tänka långsiktigt.
Hur kommer nästa etapp i förändringsprogrammet se ut?
– Vi kommer fokusera mer på att öka sysselsättningen. Jag ser att vi kan höja debiteringsgraden, det handlar mest om att spränga en mental barriär.
Du tycker att konsulterna ska jobba mer?
– Ja precis, det vill vi ju alla faktiskt.
Du skriver i vd-ordet att förändringsarbetet huvudsakligen kretsar kring organisation, struktur och kultur, där kultur är det som tar längst tid. Vad tänker du på då?
– Jag tycker att vi ska vara protektionistiska kring de fina delarna i vår kultur. Rejlers är en väldigt välkomnande och omhändertagande arbetsplats. Men vi behöver kombinera det med ett snabbare arbetssätt och ett ökat resultatfokus. Jag försöker främja en tävlingsinstinkt i bolaget, det är viktigt att vilja vinna matchen.
Hur sker det rent konkret?
– Jag försöker arbeta mycket nära våra chefer i bolaget, att sätta upp mål och följa upp. Det är mycket eget resultatansvar. Det är viktigt med mål, jag tror att det man mäter händer. Det kan vara rekryteringsmål, finansiella mål men också mjukare mål.
Konsultmarknaden är känd för att vara svårrekryterad. Hur gör ni för att locka konsulter till Rejlers?
– Det är en tuff match varje dag kring de bästa ingenjörerna på marknaden. Där har vi ett stort jobb att göra. Vi måste bli bättre på att marknadsföra Rejlers som en attraktiv arbetsplats för arbetssökande.
– Vi är just nu i uppbyggandet av en rekryteringsorganisation i organisationen. Vi har dock redan börjat se förbättringar. Rekryteringen i fjärde kvartalet var upp 100 procent i jämförelse med motsvarande kvartal 2017.
Vilket är det viktigaste finansiella målet att uppnå för dig?
– Det är tveklöst rörelsemarginalen. Det är högst upp på agendan, alla dagar i veckan. 2025 ska Rejlers vara ett bolag med en rörelsemarginal på minst tio procent över en cykel.
I vd-ordet skriver du att er marknad är fortsatt god inom samtliga segment, även om ni noterar en viss inbromsning i byggsektorn. På vilket sätt?
– Framförallt märker vi av avmattningen i Finland, konstigt nog har vi inte märkt av det i Sverige. Det kan bero på att vi mest är inriktade på offentliga uppdrag här, till exempel byggnation av badhus. Stockholm Vatten är en stor kund till oss.
Vad händer i Rejlers 2019?
– Vi ska fortsätta hålla högt tempo i vår nystart. Tyngdpunkten ligger på ledarskap och att vi förankrar vår strategi och vision internt. Sedan ska vi också börja stärka vårt varumärke. Vi har inte börjat med det ännu utan har mest fokuserat på det operativa.
Kan nya förvärv bli aktuellt?
– Ja, absolut. Vi har medvetet varit väldigt försiktiga med förvärv under 2018. Det tar mycket tid och energi, och vi har haft betydligt viktigare saker att fokusera på. Men under andra halvåret 2019 ser jag att vi kommer gå tillbaka till ett mer normalt förvärvsfokus.
– Jag skulle säga att vi kan växa med förvärv om minst 100 miljoner kronor per år av egen maskin om vi finner relevanta bolag som passar oss och vår nya strategi. Vår nya strategi säger att våra förvärv främst ska återfinnas inom energi- och försvarsområdet. Jag ser en stor affärspotential, inte minst inom det svenska försvaret som nu står inför tio år av återuppbyggnad. Redan med den kompetens vi har i dag borde vi kunna bli en mycket bra leverantör till försvaret.
Slutligen, har du något drömprojekt för Rejlers?
– Mitt drömprojekt vore, baserat på Rejlers 75 år inom energiområdet, att hjälpa regeringen och i slutänden Svenska raftnät med hur morgondagens energisystem ska se ut. Och sedan implementera det. Vi står inför en fullskalig evolution som få förstått vidden av. För att nå klimatmålen måste vi tänka helt nytt och investeringar på väl över tusen miljarder ligger framför oss till 2040.
Under torsdagen köpte Affärsvärlden Analys+ modellportfölj Småbolagsportföljen 1 595 Rejlers-aktier till ett värde av 111 969 kronor. Läs mer här.
Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus
Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.