Det rör sig i spanska spökstäder

Den spanska bostadsmarknaden har tagit mycket stryk de senaste åren. Ny data visar dock på prisökningar och enligt Financial Times verkar kunderna ha återfått intresset för nyproducerade bostäder.

Sedan pristoppen 2007 har bostadspriserna fallit med närmare 50 procent på vissa håll i Spanien. Den 8 september kom dock ny statistik som visar på ett litet trendbrott på den spanska bostadsmarknaden.

Enligt Instituto Nacional de Estadísticas (INE) steg bostadspriserna i landet med i snitt 1,7 procent under andra kvartalet 2014, jämfört med föregående kvartal. På årsbasis hade priserna stigit med 0,8 procent, vilket är första gången sedan 2008. Det är framförallt på begagnatmarknaden som priserna ökar.

– De största ökningarna ser vi på Costa Blanca och Kanarieöarna där den utländska efterfrågan är betydande, säger Daniel Nilsson, regionchef för Fastighetsbyrån i Spanien, till Mäklarvärlden.

Financial Times har nyligen besökt den omtalade spökstaden i Seseña Nuevo som ligger drygt tre mil söder om Madrid. Staden har fått agera symbol för den spanska bostadsbubblan som sprack 2008.

Seseña Nuevo hette från början Residecial Francisco Hernando efter affärsmannen och fastighetsmogulen Francisco Hernando. Det var han som stod bakom jätteprojektet att bygga 13 500 nya lägenheter som skulle locka 40 000 invånare.

Idag, sex år efter finanskrisen, står fortfarande merparten av lägenheterna tomma i Seseña Nuevo. Staden sjuder inte direkt av liv men på ett fastighetsmäklarkontor i området är det hög aktivitet, enligt FT.

”Efterfrågan lever och den växer”, säger Luis Martín Guirado, transaktionschef på statliga banken Sareb, till FT.

Den privata konsumtionen och företagsinvesteringarna har redan visat tecken på en uppgång. Bostadsmarknaden kan bli näst på tur, skriver FT. Enligt tidningen är en återhämtning på den inhemska bostadsmarknaden mycket viktig för att den spanska ekonomin ska kunna komma på fötter igen.

De 650 000 tomma lägenheter som registrerades i Spanien under 2013 spås dock hämma prisuppgången och nybyggnationen under flera år framöver.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group