Det pratade näringslivets elit om igår
Svenskt Näringsliv stod som arrangör för torsdagskvällens debatt på temat ”börsbolagsskandaler i USA och dess konsekvenser för Sverige” och ett hundratal tunga makthavare stod på deltagarlistan. Telias Anders Igel, landets Mr Fond Anders Lannebo, Carnegies VD Lars Bertmar, Tredje AP-fondens Tomas Nicolin, Alectas tidigare VD Bo Eklöf var några av de anmälda. Så även Ericssons ordförande Michael Treschow, som av någon oförklarlig anledning i deltagarlistan stod som representant för Wallenbergarnas riskkapitalbolag B Business Parterns, och styrelsemannen CW Ros, som sitter i ett antal styrelser men som fick representera Aktiemarknadsnämnden.
De amerikanska inslagen på talarlistan var James K Glassman, kommentator vid American Enterprise Institute och Washington Post och Sherman Katz, internationell affärsadvokat. För det svenska perspektivet svarade en panel bestående av riksbankschefen Urban Bäckström, börschefen Kerstin Hessius, Peggy Bruzelius, styrelseproffs och Göran Tidström, ordförande i Pricewaterhousecoopers.
Bland deltagarna var revisorsskrået, som globalt sett fått löpa gatlopp för skandalerna, väl representerat och Caj Nackstad, Sveriges mesta proffsrevisor med 15 börsbolag på listan, ger debatten betyget godkänt.
”Den var bra, särskilt deltagandet från de amerikanska föredragshållarna. Rapporteringen runt de här skandalerna har tenderat att fastna i detaljer, som det ju så lätt blir. Jag uppskattar att man lyft blicken från att tala om de här skandalerna som enbart redovisningsproblem. De handlar faktiskt om rätt mycket annat; moral, övergripande kulturer och yttre förutsättningar som till exempel en börsbubbla som spricker.”
Hans de Geer, etikforskare på Handelshögskolan tyckte Katz var bäst och menade att den stora lärdomen av skandalerna är att det blir allt mer omöjligt att ”oavsett vad det gäller hänvisa till ”amerikansk praxis.”
”Glassman var väldigt amerikansk och menade att det var inget större fel på det amerikanska systemet utan tvärtom; tack vare att det var så robust så kom de här skandalerna fram i ljuset. Han lade snarare skulden på enskilda individer än systemet Katz var mer tydlig i sitt budskap och var kritisk mot systemet på flera punkter. Han ifrågasatte modellen med att ha samma person i både ordförande och VD-roll och menade att man bör ta efter Europa som har generellt har en tydligare maktdelning i bolagen.”
Peje Emilsson, grundare av Kreab, näringslivets favoritkonsult som kallas in när svenska företagsskandaler är ett faktum, klassar kvällen som ”inget epokgörande men klart intressant.”
”Det var tankeväckande. Peggy Bruzelius var bäst; väldigt rak och tydlig. Annars tycker jag den viktigaste slutsatsen var att man inte kan skylla allt på revisorerna. Ska ansvaret fördelas rättvist ska man titta på många andra grupper också.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.