Det lutar åt ett enda 3G-nät
”Vi vill slutföra förhandlingarna med Orange först. Därefter kan vi absolut tänka oss att förhandla även med Telia-Tele2-konsortiet”, säger Hi3Gs VD Chris Bannister till nättidningen Vision.
Enligt Hi3Gs informationschef Niclas Lilja ska det tolkas som att Hi3G är öppet för både ett begränsat samarbete och ett stort samarbete.
”Vi kan tänka oss att inleda en diskussion som till och med leder till att de två näten slås ihop helt och hållet”, säger Niclas Lilja.
Sonderingarna låter ungefär som de gjorde när det stod klart vilka som var de fyra licensvinnarna i december förra året. Därefter gick Tele2 ihop med det licenslösa Telia och bildade Svenska UMTS-Nät AB. Europolitan och Hi3G, med Investor och Hutchison Whampoa bildade något senare sitt Infrastructure Services. Nyligen inbjöds Orange att delta som likvärdig tredje part.
Enligt PTS regler får operatörernas samarbete bara gälla 70 procent av nätbygget avseende bland annat master, byggnader och kraftförsörjning. 30 procent måste respektive teleoperatör bygga i egen regi.
Tankegångar kring att utnyttja gemensamma platser för master finns redan hos Hi3Gs motpart Svenska UMTS-nät.
”Vi ska förstås prata med Hi3G-konsortiet om vilka möjligheter som finns för att samordna placeringen av exempelvis master. Det är samma tankar som tidigare ledde till samarbeten både i utbyggnaden av GSM-näten och nu med GPRS-näten”, säger Henrik Ringmar, VD för Svenska UMTS-nät.
”Men ska det bli ett bredare samarbete så är det en fråga för mina ägare Telia och Tele2”, säger Henrik Ringmar.
Ekonomi24 fick på fredagkvällen kontakt med Tele2s VD Lars-Johan Jarnheimer. Han vill inte diskutera frågan om ytterligare samarbete.
”Det är en fråga för styrelsen i Svenska UMTS-nät. Den får diskuteras där om den aktualiseras”, säger Lars-Johan Jarnheimer.
I potten ligger flera miljarder kronor. I ursprungskalkylerna fanns fyra tänkta UMTS-nät till en sammanlagd kostnad av cirka 100 miljarder. När det nu bara blir två nät – och fyra i storstäderna – sjunker kostnaden till under hälften.
Blir det bara ett nät för 70 procent av den totala täckningen kan det betyda en kostnadsbesparing på ytterligare tiotals miljarder. I praktiken räcker det med att Svenska UMTS-nätet byggs ut för att täcka 70 procent av ytan och därmed de övriga tre aktörerna bara bygger sina respektive nät i storstäderna.
Att det finns pengar att spara bekräftas av Jonny Svedberg på Tele2.
”Än så länge är det inte för sent för att börja samarbeta fullt ut. Självklart finns det mycket pengar att spara”, säger Jonny Svedberg, vice VD för Tele2 Sverige.
Enligt PTS krav ska UMTS-näten vara fullt utbyggt senast den 31 december 2003. I januari 2002 ska delar av näten vara i kommersiell drift. Båda konsortierna uppger till Ekonomi24 att de kommer att kunna presentera namnen på de telekombolag som kommer att leverera utrustning innan halvårsskiftet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.