Det här är SBB:s nye VD Leiv Synnes – tidigare Akeliustopp

SBB:s VD Ilija Batljan avgår och ersätts av Leiv Synnes – men vem är han? Akelius avgående finanschef har tidigare lyfts fram som en nyckelspelare när bolaget blev storägare i Castellum.
Det här är SBB:s nye VD Leiv Synnes – tidigare Akeliustopp - leivsynnes

Leiv Synnes har en lång karriär bakom sig i Roger Akelius bolag med samma namn. 52-åringen började som finanschef på Akelius 2004 och har varit med och byggt upp bolagets svenska portfölj. Sedan 2014 har han burit titeln “CFO” och sedan 2020 är han även bolagets vice VD.

Leiv Synnes

Född: 31 december 1970.

Utbildning: Civilekonom från Umeå Universitet.

Karriär: Akelius sedan 2004. CFO sedan 2014 och vice VD sedan 2020.

I ett pressmeddelande från Akelius säger VD:n Ralf Spann:

“Det är omöjligt att till fullo tacka Leiv för allt hårt arbete och allt som han har bidragit med, och som haft en betydande del i Akelius utveckling till det bolag det är idag. Att arbeta med Leiv var både framgångsrikt och roligt, en ovanlig kombination.”

Nyckelspelare i Castellum-affären

Leiv Synnes har inte gjort många medieframträdanden under åren, men i december berättade han om Akelius köp i Castellum i SvD Näringsliv. I artikeln ges han en nyckelroll som den som räknade på affären, och fick med sig VD Ralf Spann och Roger Akelius.

Castellums aktiekurs hade nästan halverats under året. Han [Synnes] kom fram till att det lät intressant och skrev ett kort mejl till Roger Akelius och sin VD, tysken Ralf Spann”, skrev SvD.

Roger Akelius om avhoppet

I ett mejl till Affärsvärlden menar Roger Akelius att bolaget kunde avvara Synnes på grund av fastighetsbolagets goda finanser.

”Akelius har nästan inga lån så Leiv behöver inte vara på topp inom Akelius”, skriver han.

För Di uppger Roger Akelius att han gav Leiv Synnes sex timmars uppsägningstid.

”Leiv har normalt sex månaders uppsägningstid. Efter samtal med Leiv och Lennart [Schuss] sa jag uppsägningstid sex timmar. Livet är att hjälpa varandra, då blir alla gladare”, skriver han.

Ledamot i Castellum

Leiv Synnes har enligt Retriever befattningar i 27 bolag, de flesta en del av Akelius-koncernen. Sedan december sitter han i styrelsen för Castellum och har enligt Holdings 1 000 aktier i fastighetsbolaget.

Han tillträder som VD i SBB den 5 juni. Ilija Batljan kvarstår som styrelseledamot.

Affärsvärlden har sökt Leiv Synnes för en intervju, som avböjer genom SBB:s IR-avdelning:

”Ingen talesperson från bolaget är tillgänglig före helgen. Vi ber er återkomma efter helgen när nya VD:n är på plats”, skriver IR-chefen i ett mejl.

SBB rusar på börsen efter nyheten att Ilija Batljan avgår.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market