Det gömmer sig en kursraket i Orc

Var än i världen det pågår elektronisk trading ska det finnas ett Orc-system, säger företagets grundare och VD Nils Nilsson. Han har alla chanser att förverkliga den visionen.

Orc är OM-gruppens lilla programvaruföretag som ska noteras på O-listan den 19 oktober. Orc Software är ett system för handel, analys och prissättning samt riskhantering för volatila marknader.

Det finns på 24 börser i Europa, Asien och USA. Investmentbanker, mäklarfirmor, internetmäklare, traders- och market makers, institutionella investerare och privata investerare är kunder och användare. Orc är en succéhistoria. Företaget har aldrig lånat en krona, vuxit snabbt med hög lönsamhet och gott renommé.

Sverige var tidigt med både elektronisk börshandel och internethandel med aktier. Den kunskapen exporterar Orc nu. Företagsledningen bedömer att de har ett försprång på två tre år till närmaste konkurrent.

Det står utom allt tvivel att i princip all handel med värdepapper och råvaror kommer att digitaliseras. Handeln i sig ökar också snabbt med globaliseringen av ekonomin och internethandel.

Det ser alltså bra ut för Orc, som har drygt 60 välutbildade anställda som omsätter 126 Mkr i år och levererar drygt 30 öre per krona i vinst. Men OM-gruppen vill ha bra betalt för aktierna i den lilla pärlan. Mellan 115 och 140 kronor per aktie, vilket ger Orc ett värde på mellan 1,7 och 2,1 miljarder kronor.

OM gör en reavinst på cirka 250 Mkr på att sälja 2,5 miljoner aktier i samband med noteringen. Ägandet minskas från 59 till 40 procent. Orc:s ledning uppger två prognossiffror. Omsättningen beräknas öka med 50 procent per år de kommande tre åren. Vinstnivån ska under de åren ligga runt 30 procent, vilket företaget levererat med råge historiskt.

Företagsledningen säger att man inte förutser någon prispress, då produktutvecklingen går fort, systemen är affärskritiska och kunderna är lönsamma. Klarar Orc att leva upp till prognosen att växa med 50 procent per år och ha vinstmarginal på 30 procent i tre år för att sedan plana ut något är priset på aktien rimligt.

Men det gömmer sig en kursraket i Orc-aktien. För det första har internetversionen i Orc potential för snabb spridning. För det andra är USA-marknaden rena stenåldern när det gäller elektronisk handel. Den kan explodera plötsligt. För det tredje kan Orc:s samarbete med Bridge, som har 300 000 användare i finanssektorn, snabba på tillväxten.

Särskilt om fler samarbetsavtal sluts med till exempel Six, Ecovision, Reuters och Blomberg. Det finns anledning att anta att företagets prognoser är tilltagna i underkant. Allt annat vore att riskera själva syftet med noteringen, som är marknadsföring gentemot själva kapitalmarknaden som är Orc:s kunder.

Nyhetsflashar på kundernas egna skärmar om att Orc missar omsättnings- och vinstprognoser ger publicitet som skulle bli dubbelt negativ för Orc. Företaget kommer alltså att överträffa marknadens förväntningar för att ha nytta av den uppmärksamhet som noteringen ger. Rådet är således: Teckna!

Mats Paulsen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase