”Det går inte att hitta några vinnare”
”I ett absolut worst-case scenario så har vi ett tredje världskrig att vänta och i bästa fall är allt över på några dagar. Däremellan är spannet ohyggligt stort och det är upp till var och en att göra sin egen bedömning av vad som kommer att hända”, säger Patric Sjölund, aktiechef på Fischer Partners.
Måndagens amerikanska börspremiär gick ungefär som förväntat och världens börser kunde andas lite lättare. Glädjen blev dock kortvarig och på tisdagen var det återigen dags för kraftiga nedgångar runt om i Europa. Hela världen väntar på USAs svar på terrorattacken. Hur det kommer att påverka börserna kan ingen idag säga.
Som alltid är det betydligt lättare att se bakåt och bland de sektorer som har drabbats hårdast på Stockholmsbörsen finns flygbranschen där bolag som SAS, CTT och Ticket fått se sina aktier rasa. Autoliv och Haldex har sänkts efter produktionsstopp i den amerikanska fordonsindustrin och Lundin Petroleum faller på oro för vad som kommer att hända i Sudan.
Jobbigare för börsen som helhet är dock nedgångarna som drabbat de svenska exportbjässarna inom bland annat skog och verkstad. Atlas Copco, Sandvik, SKF, Stora Enso, Electrolux och Volvo har alla rasat över 10 procent. Frågetecknen kring den amerikanska ekonomin blir allt fler och frågan är vad en förvirrad investerare ska stoppa sina pengar.
”Oron för den amerikanska ekonomin är nu så stor att måndagens räntesänkning snarare tolkades negativt än positivt. Det man traditionellt skulle råda till i ett sådant här läge är att investera i defensiva områden som läkemedel, säkerhet och försvar, men situationen är så osäkert idag att det är svårt att hitta vinnande sektorer”, säger en chefsstrateg som vill förbli anonym.
Att börshandeln för närvarande inte sker efter några strukturerade principer är lätt att konstatera. Upp- och nedgångarna avlöser varandra och även de förväntade tillflyktsorterna som läkemedel och livsmedel följer med i svängningarna. Inte heller Patric Sjölund vill peka ut några trygga hamnar på börsen.
”En så kraftig nedgång som vi har sett, bland annat för de cykliska bolagen, tycker jag i och för sig inte är motiverad. Men läget är så osäkert just nu att det är omöjligt att peka ut några sektorer som kommer att klara sig bättre eller sämre. Det är så många experter som sitter och gissar hit och dit, men faktum är att det inte finns någon som kan säga hur det här kommer att slå”, säger han.
Redan före terrorattacken mot USA hade Stockholmsbörsen fallit 11 dagar i sträck och sedan stängningen förra måndagen har SAX-index tappat ytterligare 6 procent. Med ett så oroligt läge i världen som vi har idag sover förmodligen den bäst som har sina pengar i madrassen. För den som äger aktier gäller dock att övervintra krisen.
”Om man inte har sålt sina aktier ännu så tycker jag inte att man ska paniksälja nu. Det är det nog tyvärr många som gör och det skulle i sig kunna vara en utlösande faktor för en uppgång. Problemet är att man bara kan se sånt i efterhand, det kan lika gärna komma en rejäl sättning till efter det här”, säger Patric Sjölund.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.