”Det finns en respekt för svensk ekonomi”
Det är en fin morgon i Washington DC. Thomas Östros är redan på jobbet när Affärsvärlden ringer upp.
Sedan maj har den förre S-ministern och vd:n för Bankföreningen toppjobbet som exekutiv direktör på Internationella valutafonden, IMF.
IMF är en jätteorganisation med tusentals anställda och åtskilliga hundra miljarder dollar till sitt förfogande. Som en av 24 direktörer i styrelsen företräder Thomas Östros alla åtta länder i Norden och Baltikum. Hans svenska uppdragsgivare är Riksbanken och Finansdepartementet.
En av IMF:s uppgifter är att skriva rapporter om de olika länderna. Nästa år är det dags för en så kallad FSAP-rapport om Sverige (den senaste är från 2011) medan den årliga Artikel IV-konsultationen kommer nu i december.
-Det finns en respekt och beundran för svensk ekonomi men det finns också en oro för vad hushållens skuldsättning kommer att leda till, säger Thomas Östros.
-Det är en av de största strukturfrågorna som Sverige har att ta itu med. Den ligger bakom flera av de problem vi ser. Det skapar dåligt fungerande arbetsmarknader när människor inte kan flytta dit jobben finns. Men den skapar också hög skuldsättning eftersom det är sådan brist på bostäder så att priserna drivs upp.
Läs mer om Thomas Östros och Internationella Valutafonden i ”En av de största frågorna”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.