Det börjar lukta vinstvarning, Nokia

Placerarna litar inte på Nokia och har halverat börsvärdet sedan årsskiftet. Analytikerna misstror också ordföranden och koncernchefen Jorma Ollilas mål. I sina prognoser har de lagt sig långt under Nokias. Nästan bara Nokia tror på Nokia. Det börjar det lukta vinstvarning.

Vem litar på Nokia och Jorma Ollila? Få. Efter den senaste vågen av prognossänkningar från världens stora analysfirmor ligger nästan inga kvar med prognoser i närheten av vad Nokia själva kommunicerat till aktiemarknaden. De stora skillnaderna ligger framför allt på två plan – världsmarknaden för mobiltelefoner och Nokias tillväxtmål.

Nokia säger – att världsmarknaden för mobiltelefoner kommer att växa med mellan 22-34 procent till 500-550 miljoner telefoner i år (410 miljoner i fjol).

Analytikerna säger – att Nokia har fel och att världsmarknaden stannar vid en ökning på 10-20 procent eller 450-500 miljoner telefoner i år.

För ett par veckors sedan låg snittförväntningarna i snitt på runt 510-520 miljoner telefoner. Även om buden går isär ligger de flesta prognoser klart under Nokias siffror. De framförda skälen är också i stort likartade.

1) Både datatjänster och GPRS-telefoner blir försenade. Några större volymer beräknas inte förrän första halvåret 2002.

2) Allt fler människor har redan en mobiltelefon och kommer inte att byta ut den. Det gäller i synnerhet i Västeuropa där penetrationen av mobilanvändare är hög, utbytesmarknaden större än nyförsäljningen och teleoperatörerna dragit ned på sina mobilsubventioner i kampen om kunderna.

3)Den allmänt svagare konjunkturscenariot, varsel och uttalanden från konkurrenter och underleverantörer signalerar lägre efterfrågan.

Nokia säger – att intäkterna i bolaget ska växa med 25-35 procent för helåret med dragning åt den högre nivån under det första halvåret. Analytikerna säger – att det blir en svår nöt att knäcka. Med lägre mobiltelefonförsäljning än beräknat finns uppfattningen att upp till 40 miljoner telefoner eller en månads försäljning ligger och dammar i olika lager. Tillsammans med få produktnyheter från Nokia förrän GPRS-telefonerna lanseras i slutet av året bäddar det för prispress.

Med både lägre mobiltelefonförsäljning i världen, 475 miljoner telefoner enligt analytikernas prognoser och prissänkningar, säg med 5 procent, betyder det att Nokia för att nå sitt omsättningsmål på 30 procent måste öka sin redan dominerande marknadsposition från 32-33 procents marknadsandel till 38 procent. Visserligen knäar konkurrenterna Motorola och Ericsson och flera analytiker räknar med sådana marknadsandelar på sikt. Men inte 2001.

Så vem ska du lita på? Ollila eller analytikerna?

Du ska tro på Jorma Ollila för att han och Nokia i kraft av sin marknadsledande position med en tredjedel av marknaden har bäst känselspröt att avgöra vart marknaden är på väg av alla aktörer. Nokia har överraskat positivt tidigare, inte minst när det gäller att bibehålla de höga marginalerna på mobiltelefoner. Men en vinstvarning och att behöva äta upp för optimistiska prognoser är inte vad Ollila & Co vill förtära i första taget. Möjligen håller de tummarna och hoppas på att mobilkonjunkturen vänder upp snabbare än väntat.

Den som tittar tillbaka på det senaste året finner få skäl att lita på analytikernas råd. Det senaste året har majoriteten av analytikerna haft köprekommendationer på Nokia-aktien.

Så här är läget just nu: Lehman Brothers (riktkurs 260 kronor) och Deutsche Bank har köp på aktien och Merrill Lynch har rekommendationen öka. Salomon Smith Barney (riktkurs 270 kronor) och Morgan Stanley är neutralt inställda till aktien men har riktkurser som är högre än dagens kurs på 223 kronor.

Det senaste året är detta rekommendationer som placerarna inte tjänat speciellt många kronor på.

Men kanske är det en tredje aktör du ska lita mest på – nämligen aktiemarknaden och att placerarna gjort en korrekt bedömning av läget. För det talar att det är placerarna som sedan i mars i fjol lett nedgången i Nokia och Ericsson och därmed gått på tvärs emot analytikernas köprekommendationer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.