”Det är mest skitbolag”

Gårdagens bud på Epsilon lär inte vara starten på en våg av utköp från börsen. Det tror åtminstone inte de riskkapitalister som Affärsvärlden pratat med på fredagen. Bolagen är fullvärderade och osäkerheten om den närmaste framtiden allt för stor.

I spåren av de kraftiga kursrasen som drabbat flertalet av Stockholmsbörsens bolag har det på senare tid spekulerats om att köpsugna riskkapitalbolag och industriella aktörer kommer att skapa en våg av utköp från börsen. Utbombade aktier där många bolag fortfarande genererar positiva kassaflöden bör göra den typen av affärer lätta att räkna hem, enligt resonemanget.

Gårdagens bud på det IT-bolaget Epsilon tycks visa att teorin kan komma att omsättas i praktik under våren. Huvudägaren Dan Olofsson menar att det inte längre finns någon poäng med att ha Epsilon kvar på börsen med den låga värdering som åsätts bolaget där.

De riskkapitalister som Affärsvärlden pratat med under fredagen räknar dock inte med att den här typen av utköp kommer att bli allt för vanliga.

FULLVÄRDERAT: Gustav Bard hittar inga kap.

– Generellt kan man väl säga att marknaden i snitt alltid har rätt när det gäller värderingen av bolag. Utmaningen med att köpa börsbolag är att det ska till budpremier och på många håll är aktierna redan idag fullvärderade, säger Gustav Bard, VD på svenska 3i.

– Min bedömning är att vi kommer att få se fler sådana här affärer och att det är något som det tittas på på flera håll. Frågan är dock hur många affärer det i slutändan blir, just med tanke på att mycket redan är fullvärderat. Någon stor våg av uppköp tror jag inte att det kommer att bli.

Allt för riskabelt
Han får medhåll av Tractions VD Petter Stillström som visserligen håller med Dan Olofsson om att de bolag vars börsvärden idag krupit ned mot 100 Mkr inte har något på börsen att göra. Någon våg av utköp tror han ändå inte på eftersom det fortfarande bedöms som allt för riskabelt.

TROR PÅ AFFÄRER: Petter Stillström tror mer på strukturaffärer än utköp.

– Jag tror mer på strukturaffärer inom branscherna än på utköp. Anledningen till att vi inte sett mer av strukturaffärer redan är att det inte varit ordning i bolagen och att det fortfarande finns många entreprenörer som tittar tillbaka på kurshistoriken och tycker att aktierna ska upp till de nivåerna igen, men dit kommer de aldrig igen, säger Petter Stillström.

Blir det några utköp kommer de att ske i samma stil som Epsilon tror Petter Stillström, där bolaget har en stor huvudägare som förutom pengarna även har kunskap om bolaget och om branschen.

Oönskad mediaexponering
Christer Gardell, grundare och delägare i Amaranth Capital, menar dock att den typen av bolag är allt för få för att det ska kunna bli tal om någon utköpsvåg. Riskkapitalbolagen ger sig ogärna på utköp från börsen efter att många tidigare har försökt och bränt fingrarna, säger han.

MYCKET SKIT: Christer Gardell är inte imponerad av alla billiga börsbolag.

– Problemet är att det finns så mycket osäkerhet just nu som gör investerarna nervösa. Det gör att riskpremien är hög och att kassaflödena värderas lågt. Men det finns inte många bolag som har en tillräckligt stor ägare som kan köpa ut dom. Riskkapitalbolagen vill inte göra det eftersom de är livrädda för den mediaexponering som det innebär, säger Christer Gardell.

– För övrigt är också många av de billiga bolagen på börsen skitbolag som inte är värda att köpa ut. Du kan säkert gruppera in 40-50 bolag i kategorin tänkbara kandidater men det är ingen som vill ta ut dom från börsen, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.