Fastighet Collectorhärvan
”Det är jag som är viruset” – huvudmisstänkt i Collectorhärvan
Totalt elva personer står åtalade vid Stockholms tingsrätt för insiderbrott efter handel i Collectors aktie under 2020. Vid tidpunkten då de misstänkta insiderbrotten ska ha ägt rum hade de två huvudmisstänkta Magnus Björndahl och Marcus Hansson höga positioner på fastighetsbolaget Balder. Magnus Björndahl som CFO och Marcus Hansson som finanschef. Balder äger 44% i banken Collector.
Både Magnus Björndahl och Marcus Hansson, samt personer i deras närhet, har sålt aktier i Collector. Enligt åklagaren baserar sig försäljningarna på insiderinformation som Baldertopparna har fått nys om på Balders kontor.
I målet sticker bland annat ett lunchmöte som ska ha ägt rum på Balders kontor ut som central händelse. På lunchmötet ska Collectors VD Martin Nossman och bankens vice styrelseordförande Erik Selin (som idag är styrelseordförande för Collector) ha medverkat. Erik Selin är även VD på Balder.
Förundersökningen har inte kunnat fastställa exakt vad lunchmötet handlade om, men vid den här tiden diskuterade ledningen i Collector de oroväckande kreditförlusterna i banken som orsakade vinstvarningen. Åklagarna hävdar att informationen om Collectors problem fanns på Balders kontor denna dag. Ett par timmar efter lunchmötet börjar personer med koppling till Balder samt deras närstående att sälja aktier i Collector för flera miljoner. Försäljningarna pågår under någon veckas tid och strax därefter kommer ett pressmeddelande från Collector med en vinstvarning. Collectors aktiekurs dyker 20% samma dag.
Varken Erik Selin eller Martin Nossman är misstänkta för några brott utan har enbart kallats att vittna i målet.
“Tröttnat på aktien”
”Äntligen sitter jag här”, säger Magnus Björndahl, CFO:n, med eftertryck i rättssalen.
Han berättar att han blev hämtad av polis för två år sedan och satt 29 dagar i häktet med fulla restriktioner.
”Det var varit två väldigt jobbiga år”, fortsätter han och säger att påfrestningen har varit stor, inte minst efter stor medial uppmärksamhet.
”Jag har betalat ett högt pris under dessa år. Det är skönt att vara här idag så att vi kan lämna detta bakom oss.”
Rösten är stadig. Magnus Björndahl är för dagen klädd i en rutig kavaj och svarta glasögon och är vältalig och samlad. Han låter nästan peppad. Han inleder de första 30 minuterna med att berätta sin version av vad som har hänt.
I korta drag menar Magnus Björndahls att Collectors aktie hade gått dåligt ända sedan han var med vid börsintroduktionen några år tidigare och att han har tröttnat på den negativa utvecklingen. En dag bestämmer han sig helt enkelt för att sälja – utan att sitta på någon mer information än någon annan. Att försäljningen var så vältajmad var bara tillfälligheter.
Ett par timmar efter lunchmötet som ägde rum på Balders kontor mellan Erik Selin och Martin Nossman den 10 januari 2020 börjar CFO:n Magnus Björndahl sälja aktier i Collector. Han ringer även runt till vänner och familjemedlemmar som även de börjar säljer aktier i Collector nästan omedelbart efter samtalen. Men enligt Magnus Björndahl själv försökte han inte påverka någon annan att sälja.
”Jag ringde bara och berättade att jag hade tröttnat på aktien och att jag kommer att sälja”, säger han i rättssalen.
Han menar även att det inte är konstigt att så många personer i hans närhet, och flera familjemedlemmar, har sålt Collectoraktier samtidigt som han själv.
”Vi är en familj. Deras aktieportföljer är en kopia av min, när jag säljer aktier berättar jag det för dem.”
”Det är jag som är viruset i det här”, säger han, men upprepar att han inte har uppmanat någon annan att sälja, bara berättat om sina egna handlingar som alltså inte baserade sig på insiderinformation.
Magnus Björndahl kände ett moraliskt ansvar att informera personer i sin närhet som har tagit rygg hans investeringar att informera om han gör förändringar i portföljen. Den 14 januari 2020 har Magnus Björndahl sålt hela sitt innehav i Collector.
VISSA FÅR VETA – ANDRA INTE
Men det moraliska ansvaret att informera om försäljningarna gäller bara hans inre krets. Samma dag som Collector vinstvarnar mejlar en avlägsen bekant till Magnus Björndahl och frågar vad som händer i Collector samt hur han själv agerar. Ska han sälja aktier eller sitter han lugnt i båten?
Björndahl har alltså sålt alla sina aktier, en post värd över fyra miljoner kronor, flera dagar tidigare. Men hans svar till den bekanta har väckt åklagarens uppmärksamhet. Magnus Björndahl svarar samma eftermiddag på mejlet och skriver att han har kvar 10 000 Collectoraktier som han behåller, och att det kan vara läge att köpa mer på den här nivån men att han inte riktigt vet.
Det stämmer alltså inte, Magnus Björndahl hade vid tillfället då han svarade på mejlet gjort sig av med alla sina Collectoraktier. Mejlet har funnits i en bilaga till förundersökningsmaterialet men åklagarna har inte lagt så stor vikt vid det tidigare. En strategiskt drag enligt åklagaren, och det verkade överrumpla flera i rättssalen.
En handfull gymnasieungdomar som läser en kurs i affärsjuridik är på studiebesök i rättssalen under förmiddagen. När Magnus Björndahls mejl presenteras blir gymnasieeleverna raka i ryggen. Åklagarens ordval “lögn” fångar deras intresse. Stämningen i salen blir något spänd.
Åklagaren frågar Magnus Björndahl om han skriver som han gör i mejlet för att försäljningarna baserar sig på insiderinformation, och att han inte vill att det ska sprida sig eftersom det är känsligt.
Så är inte fallet, hävdar Magnus Björndahl. Han resonerar som så att mejlpersonen inte räknas som tillräckligt närstående för att han ska känna ett moraliskt ansvar att redovisa sina aktietransaktioner.
Men Magnus Björndahl kan inte svara på varför han skriver osanna uppgifter i mejlet, och är uppenbart lite överrumplad av åklagarens frågor. Han säger att han inte vet varför han uppger fel siffra och skriver att han äger 10 000 aktier i Collector som han ska behålla trots att kursen dykt 20% samma dag, när han i själva verket hade sålt allt han äger sedan en vecka tillbaka.
En tryckt stämning lägger sig i rättssalen. Sedan blir det dags för lunchpaus och förhöret med Magnus Björndahl är slut.
Rättegången i Collectorhärvan pågår ytterligare ett par veckor fram till den 7 april. Nästa torsdag, den 31 mars, är Erik Selin kallad att vittna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.