Den sista analoga bastionen

Industrin ligger ljusår efter resten av världen när det gäller digitalisering. Gigantiska vinster finns att hämta när fabriker och maskiner väl kopplas upp på nätet.

Bill Gates sa 1999 att ”internet förändrar allt”. Det stämmer när det gäller hur vi konsumerar media, som musik, film och nyheter.

– Men det finns marknader där internet inte har förändrat något alls, säger Richard Soley, chef för organisationen IIC – Industrial Internet Consortium – som arbetar med att få fart på det som kallas ”internet of things”, alltså att koppla upp maskiner via nätet, inom industrin.

IIC arbetar med internationella storföretag som Cisco, Bosch och Tech Mahindra för att få maskiner att prata med varandra, samarbeta och effektivisera fabriksgolven med hjälp av internet of things.

Richard Soley anser att endast ett fåtal före­tag inser den fulla potentialen i uppkoppling och han är frustrerad över hur dålig den traditionella industrin är på att använda internet. På många produktionslinor i fabrikerna används till exempel det ålderdomliga programmeringsspråket Ladder för att kontrollera produktionen.

– Kopplingen till affärssystemet är obefintlig. 35 år efter att jag själv jobbade på GM används samma programmeringsspråk och allt görs på samma sätt. Internettänket ­saknas helt.

Ett annat exempel är elnäten. Data från elstationer går fortfarande inte att föra över till andra system via internet, åtminstone inte i de stora elnäten i USA.

– Alla pratar om de smarta elnäten. Men de har inte installerats.

Och inom flygindustrin innehåller jet­motorerna massor av data som kan användas till allt från att sänka bränsleåtgången till att diagnosticera, men även för utveckling av nya genarationer flygplan. Men för att analysera all denna data måste teknikerna manuellt föra över dem med en usb-pinne till andra system.

– Internet har nästan inte förändrat någonting inom industrin, säger Richard ­Soley.

Däremot är det ingen tvekan om att internet kommer att göra det – i massiv skala. Det är alla överens om, från analysföretaget Gartner till teknikleverantörer som Cisco och Ericsson.

Soley talar om tre omvälvande förändringar som har påverkat och kommer att påverka samhället och företagen i grunden. Först ut var den industriella revolutionen. Därefter följer interneteran. Nu är vi i början på den tredje och potentiellt mest omskakande omställningen: den industriella internetrevolutionen.

På mobilbranschens årliga jättemässa i Barcelona i mars ville alla de stora teknikleverantörerna visa att de jobbar med ”internet of things”. I var och varannan monter stod den till en uppkopplad bil eller motorcykel, helst en självkörande prototyp.

– Den självkörande bilen är inte internet of things. Det är det däremot när den kopplas upp mot hela trafikapparaten, säger Richard Soley.

När det gäller konsumentsidan är fokus just nu mest på tränings- och hälsotillämpningar.

– Ett träningsarmband som Fitbit är inte internet of things. Men däremot om jag tar data från miljoner människor och sammanställer hälsoinformation om hur sjukdomar sprider sig.

Samtidigt används internet of things redan för fullt inom områden som inte är allmänt uppmärksammade, som jordbruket.

– Jag träffade en mjölkbonde i Costa Rica i fredags. Han får 40 procent mer mjölk från sina kor än grannarna därför att han har satt sensorer på allt och analyserar data så att han vet allt om korna och kan skräddarsy kosten.

Med den växande digitaliseringen hörs nu allt fler varnande röster om att jobben är hotade och att maskinerna tar över.

– Det är vansinne. Maskinerna tar inte över världen, systemen kontrollerar oss inte. Artificiell intelligens som begrepp har under dess snart 60-åriga existens bara betytt något som vi inte förväntar oss att datorn ska klara av, säger Richard Soley.

På 1960-talet var till exempel folk förbluffade när AI-forskare tog fram en algoritm för att sortera värden i en lista. Nu lärs det ut i grundkursen i programmering på högskolorna.

– När det gäller jobben kommer många att försvinna. Men fler nya kommer att skapas. Det fanns inte en enda webbutvecklare 1990. Nu finns det miljontals.

– De flesta av oss kommer att börja använda internet of things utan att vara medvetna om det. När du får mejl om att din brödrost håller på att gå sönder, då är du där, säger Richard Soley.

Richard Soley är en man med många hattar

Richard Soley är doktor i datorvetenskap. Hans långa karriär började på Honeywell Computer Systems. Han är en av huvudmännen bakom en mängd industri-standarder inom systemutveckling som Corba, UML (Unified Modeling Language), MDA (Model Driven Architecture) och SOA. För närvarande är han chef för OMG (Object Management Group), IIC (Industrial Internet Consortium) och Cloud Standards Customer Council.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET